relationer

De erbjuds 100 000 kronor – för att vara pappor

Brittiska män erbjuds stora summor pengar för att ställa upp som pappor.

Isabell Höjman/TT
Brittiska män erbjuds och tar emot stora summor pengar för att ställa upp som pappor för utländska kvinnors kommande barn, enligt en BBC-granskning.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

27-åringens livsförändring – tog en bild på sig varje dag
0:32

Efter reklamen: 27-åringens livsförändring – tog en bild på sig varje dag

(0:32)

Slå på ljud

Männen erbjuds i vissa fall motsvarande mer än 100 000 kronor för att upplåta sina namn till födelseintyg – vilket gör det möjligt för det nyfödda barnet att få brittiskt medborgarskap, och sedan för mamman att få visum och senare medborgarskap.

Journalister vid BBC-programmet "Newsnight" har upptäckt denna verksamhet, och flera låtsaspappor, på flera håll i Storbritannien.

Hemlig inspelning

En reporter utgav sig för att vara en gravid kvinna som befann sig i landet illegalt. När hon sökte denna typ av tjänst träffade hon en förmedlare som sade sig kunna erbjuda en rad olika män som ställer upp för det "fullständiga paketet" mot stora pengasummor.

En annan förmedlare berättar i en hemlig inspelning att hon har hjälpt tusentals kvinnor. Flera kvinnor vittnar om hur de har betalat motsvarande tiotusentals kronor för att för dem främmande brittiska män ska registreras som pappor till deras barn.

Personer marknadsför dessa tjänster och sig själva i stor utsträckning i sociala medier, enligt BBC.

FOTO: TT/ARKIV

FRÅN FÖRSTASIDAN