Branden i Norge under kontroll – byggnad riven

Branden i Norge under kontroll – byggnad riven

Branden i Kragerø har spridit sig till närliggande byggnader.

Rodrigo Freitas/NTB/TT
Tre byggnader har brunnit i Kragerø i Vestfold og Telemark i södra Norge, ett samhälle som är känt för sin gamla träbebyggelse.
På söndagsmorgonen meddelade räddningstjänsten att branden är under kontroll.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En av de branddrabbade byggnaderna revs för att få kontroll på branden och de övriga två är totalskadade, säger Odd Morten Dalen, avdelningschef vid brandkåren i Kragerø, på en pressträff.

– Så vitt jag känner till är ingen av dessa byggnader rödmärkta (ungefär kulturminnesmärkta), säger Grunde Wegar Knudsen, lokalpolitiker för Senterpartiet i Kragerø, på pressträffen.

Kommunen beslutade sent på lördagskvällen att stänga och evakuera hela stadskärnan, och lågorna hotade den gamla skyddade trähusbebyggelsen. Totalt evakuerades drygt ett 50-tal personer.

I byggnaden där branden inleddes syntes öppna lågor från taket.

Elva timmar

Branden bröt ut i en byggnad och spred sig under natten men efter cirka elva timmar – vid 07-tiden på söndagsmorgonen – hade man fått den under kontroll.

Brandorsaken är okänd. Räddningspersonalen förbereder uner söndagen för eftersläckningen, som väntas ta lång tid.

Räddningstjänstens omfattande insats innefattade 70–80 brandmän på plats och en grävmaskin har använts för att riva delar av en byggnad i syfte att komma åt lågorna.

"Väldigt bekymmersamt"

Ingen ska ha kommit till skada. Kommunen gick under natten upp stabsläge och öppnade ett mottagningscentrum för evakuerade på ett hotell.

Riksantikvarien Hanna Geiran sade i samband med brandutbrottet att staden har stort kulturminnesvärde.

– Kragerø har en av landets 200 täta trähusmiljöer och bebyggelsen representerar vår gemensamma historia. Det är också ett fint och högt älskat område att vara i. Det är en stad som har en rik historia och den är knuten till konstnärer och sjöfart, säger hon till VG.

FRÅN FÖRSTASIDAN