Brand rasade genom guldgruva – många döda

Brand rasade genom guldgruva – många döda

Oroliga anhöriga väntar utanför gruvan i regionen Arequipa på söndagen.

Fernando Mojito/AP/TT
Minst 27 gruvarbetare har omkommit i den brand som i helgen bröt ut i en guldgruva i den peruanska regionen Arequipa, bekräftar myndigheter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De döda befann sig på runt 100 meters djup när olyckan inträffade.

Tidiga analyser indikerar att branden orsakades av en kortslutning som ledde till en explosion, uppger polis och åklagare. En av gruvans tunnlar slukades snabbt av lågorna. Därmed var en av de värsta gruvtragedierna i modern peruansk historia ett faktum.

175 arbetare räddades från gruvan efter att branden bröt ut, enligt gruvbolaget Yanaquihua. Guldgruvan är avsides belägen, runt tio timmar med bil från regionhuvudstaden Arequipa.

Perus gruvindustri står för över åtta procent av landets BNP. Landet är den största producenten av guld och koppar i Latinamerika, liksom världens näst största producent av silver, koppar och zink. Även tenn, bly och molybden genererar stora inkomster till det sydamerikanska landet.

Säkerheten i gruvorna har dock kritiserats. I fjol dog 39 personer i gruvrelaterade olyckor i Peru, enligt landets gruvdrifts- och energidepartement.

FRÅN FÖRSTASIDAN