Bräckligt eldupphör förlängs i Sudan

Bräckligt eldupphör förlängs i Sudan

En byggnad som attackerades i tisdags i Sudans huvudstad Khartum.

Marwan Ali/AP/TT
Det tre dagar långa eldupphöret i Sudan ska förlängas i ytterligare tre dagar. Båda sidor i den blodiga konflikten uppges stå bakom eldupphöret – men tidigare under dagen har armén slagit till med luftanfall mot de paramilitära styrkorna RSF i huvudstaden Khartum.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Med bara en kort stund kvar av det eldupphör som inleddes vid midnatt i tisdags kom beskedet att båda sidor – den sudanesiska armén och de paramilitära styrkorna RSF – gått med på att förlänga eldupphöret i ytterligare tre dagar.

Förhandlingarna som ledde fram till förlängningen av eldupphöret leddes av USA och Saudiarabien.

Dödliga strider i Darfur

Eldupphöret har hittills varit ytterst bräckligt. Initiativet har förvisso dämpat striderna de senaste dagarna men rapporter om explosioner och skottlossning har hela tiden rapporterats. Senast under torsdagen uppgavs sudanesiska jaktplan ha slagit till mot RSF-paramilitärer i huvudstaden Khartum.

Dessutom har det under dagen kommit rapporter om dödliga strider och plundringar som blossat upp i provinsen Darfur.

Under torsdagen kom besked att den sudanesiska armén hade gått med på en förlängning av eldupphöret – först i allra sista minuten rapporterade flera medier att också RFS accepterat en förlängning.

På torsdagen uppgav Egypten att åtminstone 14 000 flyktingar från Sudan har korsat gränsen sedan den våldsamma konflikten eskalerade.

Flyktvarning från FN

– Få slut på kriget, uppmanar flyktingen Ashraf de krigande generalerna efter att ha nått Egypten.

– Det här är er egen konflikt, inte det sudanesiska folkets.

FN har varnat för att upp till 270 000 människor kan komma att fly till Sudans fattiga grannar Sydsudan och Tchad. Tusentals har också flytt till Etiopien.

Minst 512 människor har dödats och 4 193 skadats i striderna, enligt siffror från Sudans hälsodepartement, även om den verkliga dödssiffran sannolikt är mycket högre.

FRÅN FÖRSTASIDAN