Borne vill lugna ned pensionsstriden

Borne vill lugna ned pensionsstriden

Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne slår an en mer försonande ton i den rasande pensionsstriden. Arkivbild.

Lewis Joly/AP/TT
Uppretade folkmassor fortsätter att protestera i pensionsstriden i Frankrike. Premiärminister Élisabeth Borne manar till lugn och slår an en mer försonande ton än president Emmanuel Macron.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Vi måste ge folk lite ro. Landet behöver kylas av, säger Borne till franska medier.

Frankrikes regering har under flera års tid aviserat en omstöpning av landets omfattande pensionssystem, vilket bland annat innebär en höjning av den allmänna pensionsåldern. Demonstrationer har rasat landet över de senaste månaderna, emellanåt våldsamt.

Möten med fackföreträdare på onsdagen gav inget resultat. Borne vill dock understryka att de franska facken inte får "förödmjukas".

– Det är bättre med lugnande ord än stigmatiserande ord, säger Laurent Berger, som leder det största fackförbundet CFDT till BFM TV, men han tillägger att lugn och ro endast kan uppnås om reformen slopas.

Regeringen har anklagat facken för att inte vilja kompromissa. En anonym källa i Macrons läger säger till AFP att pensionsförslaget har demokratiskt stöd, med hänvisning till att det franska folket valde Macron med vetskap om dessa planer.

Regeringen kringgick i slutänden parlamentet för att driva igenom pensionspaketet. I ett nästa steg ska konstitutionsrådet granska lagtexten och ge besked den 14 april.

Rättad: En felaktig åldersangivelse i faktarutan om den allmänna pensionsåldern åtgärdad.

FRÅN FÖRSTASIDAN