Boris Johnson portas från parlamentet

19 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson portas från parlamentet. Arkivbild.Alberto Pezzali
Storbritanniens parlament har röstat för att stödja den utskottsutredning som slår fast att landets tidigare premiärminister Boris Johnson medvetet vilselett parlamentet kring sin vetskap om "partygate", rapporterar flera brittiska medier.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Rösterna föll 354–7. Totalt 118 konservativa röstade till stöd för rapportens slutsatser, medan 225 ledamöter var frånvarande, inklusive premiärminister Rishi Sunak.

Konsekvensen blir att Boris Johnson portas från parlamentet – han har inte längre fri tillgång till parlamentsbyggnaden Westminster i London – något som vanligtvis gäller för tidigare brittiska parlamentsledamöter.

Om Boris Johnson inte skulle ha avgått som ledamot tidigare den här månaden hade han även blivit avstängd i 90 dagar. Avgången kom efter att utskottsutredningen kommit fram till att uttalanden som han gjort till parlamentet om en rad sammankomster som bröt mot pandemireglerna, var missledande.

Själv har Johnson hela tiden kraftfullt förnekat att han skulle ha ljugit om pandemifesterna och har kallat utskottsutredningen för en "skenrättegång".

Att den konservative premiärministern Rishi Sunak inte var på plats under omröstningen noteras i flera brittiska medier. Tidigare under dagen träffade Sunak Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).

Annons

Labourledaren Keir Starmer, som kallar Johnsons beteende för "oacceptabelt", uppmanade tidigare Sunak att visa sitt ledarskap genom att delta i måndagens omröstning.

Annons