"Boris Johnson är en lögnare och charlatan"

10 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Den tidigare premiärministern Boris Johnson lämnar sin plats i parlamentet. Arkivbild.
En bitter Boris Johnson lämnar sin plats i parlamentet. Omdömena skiftar i klassisk brittisk anda mellan "skithög" och "gigant".
Många spår att han förblir en gäckande skugga för Rishi Sunaks regering – och frågar sig vilka planer som döljer sig under den yviga kalufsen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Med hätska utspel om att han tvingats bort av en antidemokratisk skendomstol sköt Boris Johnson på fredagen ut sig ur det brittiska parlamentet – "åtminstone för tillfället".

Den tidigare premiärministern har skickligt duckat många kulor, men "partygate" – skandalen kring regeringsfester i bland annat premiärministerbostaden under den annars strikta covid-nedstängningen – har envist bitit sig fast.

Den partiöverskridande kommitté som utrett huruvida Johnson ljugit om festerna vid hans tid vid makten väntas inom kort offentliggöra sina slutsatser.

Själv har han likställt processen med en häxjakt och hävdat att syftet hela tiden varit att tvinga bort honom.

Blandade omdömen

58-åringens förmåga att röra upp starka känslor, både positiva och negativa, reflekteras i de många reaktionerna på hans plötsliga besked.

Vänsterlutande Daily Mirror liknar honom vid en "brottsling som vägrar komma till domstolen för att ta emot sin dom".

Annons

Alastair Campbell, journalist och före detta talesperson för den tidigare premiärministern Tony Blair, drar paralleller till Donald Trump och kallar Johnson en "skithög" som behöver spolas ned i toaletten så snabbt som möjligt.

– Alla som någonsin känt Boris Johnson vet att killen är en lögnare och en charlatan som är fullständigt olämplig för offentligt ämbete, säger han till Sky News.

Hemsöker Sunak?

Konservativa The Sun hyllar hyllar i sin tur Johnson för hans "unika magnetism och historiska bedrifter" och kallar honom en "gigant" i modern brittisk historia.

Tidningen konstaterar att vi sannolikt inte sett det sista av Johnson, som spås fortsätta vålla problem för premiärminister Rishi Sunak och hans konservativa regering.

BBC är inne på samma spår när man konstaterar att "Boris Johnsons spöke hemsöker Rishi Sunak", och tillägger att det är det sista den senare behöver.

Boris Johnson gick i december 2019 till val på att genomföra Brexit och ledde det Konservativa partiet till en förkrossande seger. Efter en rad skandaler, däribland "partygate", tvingades han avgå i september förra året.

Annons

Blickar mot Churchill

Genom att självmant lämna sin plats i parlamentet undviker han en potentiell avstängning, vilket innebär att han kan ställa upp i framtida parlamentsval.

Tim Bale, professor i statsvetenskap vid Queen Mary university i London, säger till nyhetsbyrån AP att Johnson länge inspirerats av Winston Churchill, som ledde Storbritannien till seger i andra världskriget och därefter förlorade makten – för att återvända sju år senare.

– Jag tror att han tror sig kunna spendera lite tid i det vilda och att det Konservativa partiet och landet därefter ska kalla på honom när tiden är inne.

Annons