Bolsonaro ska lämna över saudiska juveler

Bolsonaro ska lämna över saudiska juveler

Brasiliens före detta president Jair Bolsonaro är i rättsligt klammeri för saudiska juveler som inte visades upp i tullen. Här talade han vid en konferens i den saudiska huvudstaden Riyad år 2019. Arkivbild.

Amr Nabil/AP/TT
Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro går med på att lämna ifrån sig glittriga gåvor som han fick från Saudiarabien under sin tid som ledare.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bolsonaro har utretts av Brasiliens federala polismyndighet samt skattemyndighet sedan en tjänsteman från landets gruv- och energidepartement fastnade i tullen i oktober 2021, vilket avslöjades av tidningen Estadão de São Paulo.

Tjänstemannen kom tillbaka till Brasilien från en officiell resa med en regeringsdelegation i Saudiarabien. I dennes ryggsäck hittade tullpolisen ett paket med juveler värda motsvarande drygt 30 miljoner kronor samt ytterligare dyrgripar, som en klocka och en penna från ett schweiziskt lyxmärke.

Inget av detta deklarerades. De senare föremålen låg i ett paket som inte alls upptäcktes i tullen, men som ansvarige minister Bento Albuquerque redogjorde för efter tidningsavslöjandet.

Jair Bolsonaro ville till en början inte lämna ifrån sig godset med hänvisning till att det var personliga gåvor. Hans jurister lät senare domstolen hålla dem i väntan på ett rättsligt avgörande.

Förra veckan krävde en domare vid landets federala revisionsdomstol att Bolsonaro och minister Albuquerque skulle lämna utlåtanden om huruvida juvelerna var privata presenter eller gåvor till Brasilien som stat, samt en förklaring till varför de inte hade visats upp i tullen.

Ex-presidentens jurister meddelar nu att han går med på att lämna ifrån sig alla juvelerna.

FRÅN FÖRSTASIDAN