Blinken: Motoffensiv kan tvinga Putin förhandla

Blinken: Motoffensiv kan tvinga Putin förhandla

USA:s utrikesminister Antony Blinken. Arkivbild.

Emmi Korhonen/AP/TT
USA:s utrikesminister Antony Blinken hoppas att en framgångsrik motoffensiv från Ukrainas sida skulle kunna tvinga Rysslands president Vladimir Putin att diskutera ett slut på invasionen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– En framgång i motoffensiven skulle leda till två saker – det skulle stärka positionerna vid vilket förhandlingsbord som helst, och det kan också få effekten att det faktiskt får Putin att fokusera på att förhandla om ett slut på kriget som han startade, sade Blinken till reportrar under måndagen vid en gemensam pressträff med Italiens utrikesminister Antonio Tajani.

– I den meningen kan det faktiskt föra freden närmare, inte längre bort.

I lördags bekräftade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att den ukrainska motoffensiven var inledd, utan att ge några fler detaljer. Under pressträffen kommenterade Blinken detta och sade att USA är "säkra på att de kommer att fortsätta ha framgång".

Enligt den amerikanske utrikesministern visar den ukrainska motoffensiven på vikten av att "maximera stödet till Ukraina så att landet kan ha framgång på slagfältet".

Om en fred ska förhandlas fram måste den vara rättvis och hållbar, enligt Blinken.

– Med hållbar menar vi en fred som inte bara lämnar saker på ett sådant sätt att Ryssland kan dra sig tillbaka, rusta upp och anfalla igen om sex månader, ett år, eller två år senare.

FRÅN FÖRSTASIDAN