Blinken i Turkiet för att markera USA:s stöd

Blinken i Turkiet för att markera USA:s stöd

USA:s utrikesminister Antony Blinken (t h) och Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu besiktigar katastrofområden från luften på söndagen.

Clodagh Kilcoyne/AP/TT

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

USA:s utrikesminister Antony Blinken har åkt till Turkiet för att markera amerikanskt stöd efter naturkatastrofen.

Resan var ändå inplanerad före de ödesdigra jordskalven den 6 februari. Det är Blinkens första besök i Turkiet som numera har ansträngda relationer med USA.

Blinken inledde besöket i södra Turkiet på flygbasen Incirlik, dit amerikanska hjälpsändningar har skickats. Förutom att diskutera koordinering av insatserna ska han studera hur den humanitära hjälpen fungerar i Hatay, en av de värst drabbade provinserna.

USA bidrar med räddningsgrupper, 85 miljoner dollar i ett första kontantstöd och helikoptrar som flyger ut förnödenheter till de mest behövande områdena.

Senare på söndagen skulle Blinken fara till huvudstaden Ankara. På måndag väntar samtal med president Recep Tayyip Erdogan. Förutom katastrofen lär två andra frågor hamna högt på agendan: Turkiets vilja att köpa stridsflygplanet F-16 och Turkiets ovilja att ratificera Sveriges och Finlands medlemskap i Nato.

FRÅN FÖRSTASIDAN