Bilattack mot borgmästarhem i oroligt Paris

02 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
En bil rammade en lokal borgmästares hem i Paris under ännu en orolig och våldsam natt i Frankrike.
En lokal borgmästares hem i Paris utsattes för en bilattack under ännu en orolig och våldsam natt i Frankrike.
Natten beskrivs som relativt lugn efter de senaste dygnen, men fler än 700 personer har frihetsberövats av polis.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vid klockan halv två i natt kördes en bil in i en bostad som tillhör den lokale borgmästaren Vincent Jeanbrun i L'Haÿ-les-Roses i södra Paris. Bilen stacks sedan i brand.

Jeanbrun var på jobbet då han för fjärde natten i rad försökte hantera de oroligheter som skakar området, skriver han i ett uttalande. I hemmet fanns hans fru och två barn.

"Medan hon försökte skydda dem och fly undan angriparna skadades min fru och ett av mina barn", skriver Jeanbrun, som beskriver det hela som ett "outsägligt fegt mordförsök".

Stephane Hardouin, åklagare i ärendet, utreder händelsen som ett mordförsök och säger till fransk tv att en behållare med brandfarlig vätska har hittats i bilen.

Kommunen L'Hay-les-Roses ligger i Créteil, en knapp mil söder om Paris stadskärna, och har drygt 30 000 invånare. Vincent Jeanbrun företräder det borgerliga partiet Republikanerna.

"Lugnare natt"

Mängder av byggnader har satts i brand och plundrats under de senaste dagarna och nätternas oroligheter, men riktade attacker mot politiker har varit ovanliga.

Annons

Fler än 700 personer greps runt om i Frankrike under natten, enligt inrikesdepartementets uppgifter.

Inrikesminister Gérald Darmanin bedömde dock att våldsamheterna var mindre intensiva än föregående nätter. Myndigheterna rapporterar något färre bränder och färre skadade poliser.

"Lugnare natt tack vare polisens beslutsamma agerande", skrev Darmanin i ett inlägg på Twitter.

Spridits till andra länder

Omkring 45 000 poliser var utkommenderade natten mot söndagen varav 7 000 i Parisområdet. Polisstyrkan var förstärkt i synnerhet i Marseille och Lyon som var hårt drabbade av upplopp och plundring under natten mot lördagen.

Stämningen har spridits till såväl Frankrikes utomeuropeiska territorier som till grannländer. En 54-årig man dödades av ett förlupet skott när demonstranter drabbade samman med polis i Franska Guyanas huvudort Cayenne i torsdags. På ön Réunion i Indiska oceanen har det också skett våldsamma protester.

Annons

I Lausanne i Schweiz samlades ett hundratal ungdomar på lördagskvällen, varpå mindre drabbningar uppstod med poliser.

Plundrat varuhus

Den franska tidningen Le Figaro rapporterar att det varit sammandrabbningar mellan polis och upploppsmakare i Nice där ett varuhus plundrades och 33 personer greps.

I staden Rennes har polisen beskjutits med fyrverkerier.

Frankrikes president Emmanuel Macron skulle egentligen resa till Tyskland på söndagen för att träffa den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier, men resan har skjutits upp på grund av situationen på hemmaplan.

Oroligheterna i Frankrike inleddes till följd av en uppmärksammad ihjälskjutning tidigare i veckan. En 17-årig pojke som stoppades av två trafikpoliser sköts till döds. Polisen gav i ett första skede en falsk bild av hur det hela hade gått till.

Annons