"Biden vill stoppa alla utmanare"

"Biden vill stoppa alla utmanare"

USA:s president Joe Biden kandiderar för omval. Bilden togs i tisdags förra veckan.

Patrick Semansky/AP/TT
Joe Biden ställer sig främst i ledet för omval. Ingen partikamrat ska kunna tränga sig före.
– Det kommer att göra att man stoppar andra utmanare, säger Uppsalaprofessorn Dag Blanck, när det står klart att Biden kandiderar på nytt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det var en illa dold hemlighet, men Joe Biden har med ett och ett halvt år kvar till nästa val tillkännagivit att han ställer upp på nytt. 80-åringen har antytt det under en tid och vill nog gärna befästa sin position redan nu, bedömer Dag Blanck, som är professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Några realistiska alternativ till Biden har ännu inte seglat upp inom Demokraterna. De flesta som kandiderade i det senaste valet har redan ställt sig bakom den sittande presidenten.

– Men det finns en skepsis mot Biden inom partiet och bland väljarna, säger Blanck.

– Han är inte en kandidat som genererar stark entusiasm. En majoritet av väljarna vill egentligen ha någon annan. Det har bland annat att göra med hans ålder, att folk kanske tycker att det är dags för en ny person. Så för att undvika att han får en mer allvarlig utmanare i primärvalen så är det bra att säga ifrån nu.

Budskapet detsamma

Blanck påminner om valrörelsen 1980, då den sittande presidenten Jimmy Carter utmanades av senatorn Ted Kennedy i ett överraskande jämnt primärval hos Demokraterna. Själva presidentvalet vanns sedan av den republikanske utmanaren Ronald Reagan.

– Det skadade honom (Carter). Det är också en anledning till att man nu vill göra det helt klart att inga andra kommer upp på banan.

Bidens budskap, i det första kampanjklippet, är att han vill försvara medborgarnas grundläggande rättigheter och demokratin i USA.

– Det är delvis detsamma som förra gången: "Jag är inte Trump". Det var det han valdes på förra gången, att folk inte tyckte om Trump. Han framställer Donald Trump som extrem och beskriver "Maga"-republikaner, Trump-republikanerna, som en fara för den amerikanska demokratin, säger Dag Blanck.

– Det har han talat om hela tiden och det är en fråga som har gått ganska bra bland många väljare.

Biden säger sig också vilja avsluta ett arbete som han redan har påbörjat. Blanck ser hur presidenten lär vilja framhäva flera ekonomiska satsningar som har inletts hittills under mandatperioden.

Minst impopulär?

Samlade opinionsmätningar ger inget entydigt svar om vem av Joe Biden och Donald Trump som är mest populär. I Bidens läger lär man hoppas på att han är minst impopulär bland de många väljare som inte låter sig övertygas.

– Det är fortfarande ett osäkert läge och det är därför han går in här och nu, för att konsolidera de demokrater och oberoende väljare som är tveksamma till honom och kanske har väntat för att se om han kommer att ställa upp igen, säger Dag Blanck.

Biden är med sina 80 år den äldste president som USA har haft. Om han blir omvald kan han fylla 86 år på posten. I och med tillkännagivandet trappas valrörelsen upp.

– Han kommer att göra allt han kan för att visa sig så stark, frisk och pigg som möjligt, säger Blanck.

– Sedan är han ju 80 år gammal, det märker och ser man ju, men inget tyder på att han har tappat sin mentala kraft ännu. Det kommer att bli en fråga. Men å andra sidan är ju Trump 76, så om han tar hem den republikanska nomineringen så är det två äldre herrar vi talar om.

FRÅN FÖRSTASIDAN