Biden kritisk mot HD-beslut om diskriminering

Biden kritisk mot HD-beslut om diskriminering

Joe Biden under ett tal i torsdags.

Evan Vucci/AP/TT
USA:s högsta domstol (HD) dömer i favör för en grafisk designer i delstaten Colorado som vägrat designa bröllopshemsidor åt samkönade par.
Beslutet beskrivs som ett slag mot landets diskrimineringslagar och hbtq-personer rättigheter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

USA:s president Joe Biden är kritisk och säger i ett uttalande att han är "djupt oroad över att det här beslutet kan leda till mer diskriminering" av hbtq-personer.

"I ett bredare perspektiv försvagar dagens beslut de sedan länge stiftade lagarna som skyddar alla amerikaner mot diskriminering", fortsätter han.

Bakgrunden är ett rättsmål där två principer ställs mot varandra. Å ena sidan finns lagar i Colorado som förbjuder affärsverksamheter att agera diskriminerande mot kunder baserat på kön, hudfärg, sexualitet och andra kriterier. Å andra sidan finns det en kategori egenföretagare som ser sig själva som artister och som inte vill ge uttryck för budskap de inte själva står för.

Domstolen bedömde den senare principen som överordnad i beslutet, där sex av nio domare dömde i favör för webbdesignern i Colorado.

En av de skiljaktiga domarna var Sonia Sotomayor. Hon skriver i beslutet att HD "för första gången" beslutat att ge verksamheter "en konstitutionell rätt att vägra försäljning till en skyddad grupp".

FRÅN FÖRSTASIDAN