Bannlyst Bolsonaro: "En kniv i ryggen"

30 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Jair Bolsonaro vid en pressträff i Belo Horizonte efter att domen föll.
Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro stoppas från att ställa upp i nästa presidentval, efter att ha fällts för maktmissbruk.
– Jag har fått en kniv i ryggen, säger Bolsonaro, som lovar att överklaga till landets högsta domstol.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Domen föll under fredagskvällen, svensk tid, i en brasiliansk valdomstol. Efter en utdragen process som varade i flera dagar fick de sju domarna en efter en rösta för att fälla eller fria den kontroversielle expresidenten. I slutändan skrevs resultatet till 5–2 i fördel för fällande dom.

Inför ett pressuppbåd i staden Belo Horizonte delstaten beskrev Bolsonaro rättegången som orättvis och lovade att överklaga domen till landets högsta domstol.

– Jag är inte död. Vi kommer att jobba vidare, säger Bolsonaro.

Om beslutet står sig kan Bolsonaro ställa upp i ett presidentval – eller något val överhuvudtaget – först 2030.

Rättegångsfallet handlar om ett tv-sänt möte som den då sittande presidenten Bolsonaro hade med utländska diplomater i juli 2022 då han, mitt under brinnande valrörelse, framförde ogrundade påståenden om säkerhetsbrister i landets elektroniska röstsystem.

Enligt domen missbrukade Bolsonaro sin maktställning för att undergräva förtroendet för valsystemet, och utnyttjade statliga medier i samma syfte.

Annons

Åklagare drog en rak linje mellan Bolsonaros uttalanden och händelserna i huvudstaden Brasilia den 8 januari, då hans supportrar stormade presidentpalatset, kongressen och landets högsta domstol.

Annons