Avtal med sista byggstenen i brexit presenterat

Avtal med sista byggstenen i brexit presenterat

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och EU-kommissionens ordförande Ursula Leyen skakar hand efter att de hållit måndagens presskonferens.

Dan Kitwood/AP/TT
Storbritanniens regering och EU har kommit överens om en ny lösning i den infekterade Nordirlandsfrågan. Nästa steg är att få unionister och Tory-politiker att acceptera överenskommelsen som den brittiske premiärministern och EU-kommissionens ordförande presenterat.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Ett nytt kapitel mellan EU och Storbritannien har nu inletts, sade den brittiske premiärministern Rishi Sunak på måndagseftermiddagens presskonferens som hölls på slottet Windsor strax utanför London.

– Jag är glad att kunna meddela att vi har gjort ett betydande genombrott. Tillsammans har vi ändrat det ursprungliga protokollet och upprättat ett nytt "Windsor-ramverk", fortsatte Sunak.

Den brittiske premiärministern sade bland annat att ramverket kommer att låta handeln "flöda fritt inom Storbritannien" samtidigt som man "slår vakt om Nordirlands invånares suveränitet".

– Dagens avtal handlar om att bevara den rätta balansen (från Långfredagsavtalet) och staka ut en ny väg framåt för Nordirlands invånare.

Få tid att "processa"

– Det ska införas gröna och röda vägar över gränsen till Irland. På röda vägar ska det göras tullkontroller för varor som riskerar att hamna i EU och på gröna vägar ska det rulla fritt inom Storbritannien, fortsatte Sunak.

Han sade också att man fått bort alla former av gränsdragning i Irländska sjön.

– Samma mat som finns i övriga Storbritannien kommer att finnas på hyllorna också i Nordirland, sade Ursula von der Leyen, som kallade avtalet historiskt och påminde samtidigt om att det var 25 år sedan Långfredagsavtalet skrevs under.

– Jag förstår att människor i Nordirland kommer att vilja gå igenom det här ordentligt. Det ska vi respektera och låta dem göra, sade von der Leyen samtidigt som hon beskrev avtalet som "extraordinärt".

Sunak bekräftade också det brittiska parlamentet kommer att få rösta om avtalet "vid rätt tidpunkt" och att det måste "ges tid att processa".

Att de två hade för avsikt att avsluta frågan om det så kallade Nordirlandsprotokollet stod tämligen klart på förhand: von der Leyen tidigarelade med kort varsel en sedan tidigare planerad resa till Storbritannien, samtidigt som det började florera uppgifter om att det kommit ett genombrott.

"Oroande nyckelfrågor återstår"

Brittiska regeringar har nått en rad olika överenskommelser med EU om protokollets utformning, men haft svårt att få stöd för det på hemmaplan. Även i detta fall kommer premiärminister Sunak behöva stöd från EU-skeptiker i de egna parlamentsleden och inte minst från det nordirländska partiet DUP, som ställer tuffa krav på hur det ska utformas.

– Allt kommer att hänga på DUP. Om DUP är emot det, så tror jag att ett betydande antal konservativa kommer att vara missnöjda, konstaterade Tory-ledamoten Jacob Rees-Mogg, en av de mer högljudda brexitivrarna på Torypartiets bakre bänkar i underhuset, innan överenskommelsen presenterades.

DUP-ledaren Sir Jeffrey Donaldson var både positiv och negativ i sin första kommentar Sunaks och von der Leyens presskonferens.

– I breda ordalag är det tydligt att betydande framsteg har gjorts inom ett stort antal områden, men det återstår också oroande nyckelfrågor.

DUP:s sju test

Donaldson betonade tidigare under dagen att avgörande för hur partiet kommer ställa sig blir "hur väl avtalet kommer att överensstämma med våra sju test".

De sju test som Donaldson nämner är sju tydliga krav som DUP tidigare har fört fram som avgörande för att ett nytt protokoll ska anses godtagbart. För unionisterna är det av stor vikt att Nordirland inte får en mindre fördelaktig ställning inom Storbritannien, med ett slags gräns som i stället går på Irländska sjön.

Från EU har det framhävts att parterna faktiskt redan har kommit överens, samt slagits vakt om att EU-domstolen ska kunna ha domsrätt över hela den inre marknaden.

FRÅN FÖRSTASIDAN