Åtalet mot Trump – hade dokument på toaletten

09 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
USA:s tidigare president Donald Trump åtalas på 37 punkter. Arkivbild.
USA:s tidigare president Donald Trump åtalas på 37 punkter. Trump ska bland annat ha förvarat hemliga dokument i badrum och visat en "attackplan" för personer utan rätt säkerhetsklass.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Anklagelserna som riktas mot Trump listas i ett 49 sidor långt dokument, som offentliggjordes på fredagen.

Under en pressträff uppmanade den särskilde åklagaren Jack Smith alla amerikaner att gå igenom det historiska åtalet mot den tidigare presidenten.

– Jag uppmanar alla att läsa det i sin helhet för att förstå omfattningen och allvaret av de åtalade brotten, sade Jack Smith.

Jack Smith utsågs av justitieminister Merrick Garland att leda utredningen.

– Vi har en uppsättning lagar i det här landet och de gäller alla, sade Smith.

Inspelade möten

Åtalet på 37 punkter handlar om Trumps hantering av de tusentals dokument, många av de hemligstämplade, som förvarades i hans privatbostad Mar-a-Lago i Florida.

Trump ska bland annat ha förvarat dokument innehållandes information om USA:s och andra nationers försvarsförmåga och dokument om USA:s eget kärnvapenprogram.

Enligt det federala åtalet ska Trump därtill visat sekretessbelagda dokument vid två tillfällen för personer som saknat rätt säkerhetsklass.

Annons

Vid ett av tillfällena ska Trump ha visat och beskrivit en militär operation utfärdad av Pentagon för en författare, en förläggare och två medarbetare.

I mötet som spelades in ska Trump ha sagt till personerna att planerna var topphemliga, och att han under sin presidenttid hade chansen att "avklassificera" dokumenten. "Nu kan jag inte det, men det är fortfarande hemligt", sade Trump enligt åtalet.

Dokument i badrum

Trump ska samtidigt ha försökt hindra utredningen genom att undanhålla dokumenten från en federal jury.

När FBI genomförde en husrannsakan på Mar-a-Lago i augusti förra året beslagtogs omkring 13 000 dokument. Ett hundratal av dem ska ha varit hemligstämplade.

Bilder från åtalet visade hur lådor med dokument förvarades i ett badrum, inne i en dusch och på en scen inne i en balsal i Mar-a-Lago. Enligt åklagare ska "tiotusentals medlemmar och gäster" ha besökt klubben från det att Trump avgick som president fram till husrannsakan.

Annons

Utöver Trump åtalas även hans medhjälpare Walt Nauta. Nauta ska ha hjälpt till att flytta lådor fyllda med dokument innan FBI genomförde en husrannsakan.

Riskerar långt fängelsestraff

President Joe Biden har meddelat han inte har haft någon kontakt med justitieminister Merrick Garland angående åtalet mot Trump.

– Jag har inte pratat med honom alls och jag tänker inte prata med honom. Och jag har ingen kommentar om det (fallet), sade Biden till reportrar på fredagen.

Trump har tidigare gått ut och sagt att han är oskyldig, och att dokumenten som det handlar om inte ens var hemligstämplade. Enligt Trump själv är han kallad till ett första domstolsframträdande i Miami på tisdag.

Det är första gången i USA:s historia som en före detta president åtalas för brott på federal nivå. Om Trump fälls i en rättegång riskerar han ett mångårigt fängelsestraff.

Åtalet är det andra mot den tidigare presidenten. Tidigare i våras kom ett åtal om bokföringsbrott. Bland annat ska Trump enligt åklagarna beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016.

Det åtalet väntas tas upp domstol i mars nästa år.

Annons