Amerikansk journalist fortsatt fängslad

Amerikansk journalist fortsatt fängslad

Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich i den tilltalades glasbur i domstolen i Moskva.

Alexander Zemlianichenko/AP/TT
En rysk domstol fastställer frihetsberövande av den amerikanske journalisten Evan Gershkovich, som anklagas för spioneri. Domstolen beslutar även att inte bevilja Gershkovich borgen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den spionanklagade Wall Street Journal-reportern Evan Gershkovich blir kvar i häktet efter ett beslut av en domstol i Moskva.

Gershkovich framträdde på tisdagen i domstolen för att bestrida de ryska myndigheternas beslut att hålla honom frihetsberövad.

Efter att rättens beslut lästs upp svarade den amerikanske journalisten "Allt förstått. Tack så mycket" på ryska.

Domstolen beslutar även att inte bevilja Gershkovich borgen.

USA bestrider anklagelser

Evan Gershkovich, som arbetar för tidningen Wall Street Journal, greps i slutet av mars i ryska Jekaterinburg. I Ryssland, där oberoende medier har kvävts under det gångna krigsåret, anklagas han för spioneri. Vid en fällande dom riskerar amerikanen 20 års fängelse.

USA:s regering betecknar 31-åringen formellt som fängslad på felaktiga grunder, vilket innebär att utrikesdepartementet arbetar med frågan. USA:s ambassadör Lynne Tracy var på plats i rättssalen i Moskva och hon berättade på måndagen att hon hade fått lov att besöka Gershkovich för första gången. Då sade hon att han mådde bra under omständigheterna.

Process kan pågå länge

Wall Street Journal-reportern är den första amerikanska korrespondenten sedan kalla kriget som hålls fängslad i Ryssland för påstådda spionanklagelser. Han hålls för närvarande i det ökända Lefertovo-fängelset i Moskva och om rättsprocessen fortskrider så kan den pågå i ytterligare minst ett år innan den kan leda till rättegång.

Ryssland kan överväga ett fångutbyte med USA, sade den biträdande utrikesministern Sergej Rjabkov häromdagen. Det kan ske först efter att Gershkovich har dömts, tillade han dock.

FRÅN FÖRSTASIDAN