Afrikanska ledare möttes av ryska robotar

16 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Den afrikanska delegationen deltog på fredagen i en ceremoni i Butja utanför Kiev där massgravar påträffats efter den ryska invasionen.Efrem Lukatsky
En delegation av afrikanska ledare välkomnades av ryska robotar när de kom till Kiev för att påbörja försök till fredsförhandlingar – förhandlingar som president Volodymyr Zelenskyj utesluter.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kort efter att den afrikanska delegationen anlände till Ukrainas huvudstad på fredagen hördes luftvärnssirener, när de ryska robotarna upptäcktes. Ukrainas flygvapen uppger att man skjutit ned totalt tolv robotar och två spaningsdrönare. Sju personer, inklusive två barn, skadades i attacken enligt regional polis.

"Efter det som hände i dag, är det helt uppenbart, även för de afrikanska ledarna, hur uppriktig Putin är med att stoppa konflikten", sade Peter Stano, talesperson för EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell.

"Nedtrappning nödvändig"

Den afrikanska delegationen leds bland annat av Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. Han uppmanar både Ukraina och Ryssland att "trappa ned konflikten".

– Kriget måste få ett slut och fred måste nås genom förhandlingar. Vi anser att båda sidor måste genomföra en nedtrappning, sade Ramaphosa efter samtal med Volodymyr Zelenskyj.

Sydafrika har valt att inte helt ta ställning mot det ryska anfallskriget, men landets president kommer inte resa till det ryska ekonomiska mötet i S:t Petersburg dit han var inbjuden.

Annons

Volodymyr Zelenskyj svarade, efter mötet med de afrikanska ledarna, att han utesluter fredsförhandlingar med Ryssland.

Ska träffa Putin

På lördag väntas den afrikanska delegationen reser vidare till S:t Petersburg för ett möte med Rysslands president Vladimir Putin.

Ledarnas mål är först och främst att få i gång en dialog om frågor som inte direkt berör den militära situationen, rapporterar BBC med hänvisning till en person som varit inblandad i förberedelserna. En sådan fråga skulle kunna vara ett möjligt utbyte av krigsfångar mellan Ukraina och Ryssland.

De afrikanska ledarna har också intresse av att få den av kriget haltande exporten från Ukraina och Ryssland att flyta bättre igen, eftersom deras länder bland annat drabbas av kraftigt höjda spannmålspriser.

Annons