Abortpiller i limbo efter kontroversiell dom

Abortpiller i limbo efter kontroversiell dom

Demonstranten Lindsay London utanför den federala domstolen i Amarillo, Texas i mars, där ett domslut nu satt stopp för abortläkemedlet mifepriston.

David Erickson/AP/TT
Efter två olika domarbeslut om ett abortmedel som använts i över 20 år i USA är framtiden för läkemedlet osäkert. President Joe Biden har gett sig in i leken och lovar att kämpa för att behålla pillret.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den konservative federale Texasdomaren Matthew Kacsmaryk beslutade på fredagen att sätta stopp för det brett använda abortläkemedlet mifepriston. Kacsmaryks beslut kom sedan ett antal anti-abortgrupper lämnat in en stämning för att få det nationella godkännandet av läkemedlet omkullkastat.

Bara en timme efter beskedet i Texas utfärdade en federal domare Washington ett konkurrerande domslut, där fortsatt tillgång till läkemedlet i 17 amerikanska delstater beordrades.

Mifepriston har varit godkänt i USA i mer än 20 år och används vid en majoritet av aborterna i landet. De två rivaliserande domsluten gör det troligt att frågan om pillrets framtid nu kommer att tas vidare till USA:s Högsta domstol.

Matthew Kacsmaryks beslut att stoppa godkännandet av pillret träder inte i kraft förrän om sju dagar. Det amerikanska justitiedepartementet uppgav på fredagen att man överklagat beslutet, likaså den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

USA:s president Joe Biden kallar Texasdomarens beslut kring abortpillret "ett aldrig tidigare skådat steg mot att ta ifrån kvinnor deras grundläggande friheter och riskera deras hälsa".

"Min regering kommer att slåss mot det här beslutet", sade Biden i ett uttalande från Vita huset.

FRÅN FÖRSTASIDAN