Kina manar USA till "grundlig utredning"

Kina manar USA till "grundlig utredning"

Kina manar USA att genomföra en "grundlig utredning" av det man kallar för ett flertal intrång på kinesiskt luftrum av amerikanska ballonger. Arkivbild.

AP/TT
Kina uppmanar USA att genomföra en "grundlig utredning" av det man kallar för ett flertal intrång på kinesiskt luftrum av amerikanska ballonger.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"USA har skickat ett antal ballonger som flugit runt jorden, och då olagligt flugit över såväl kinesiskt luftrum som över andra länder vid minst tio tillfällen", säger utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin vid ett framträdande på tisdagen.

"USA bör genomföra en grundlig utredning av händelserna och ge Kina en förklaring", tillade Wang.

Denna uppmaning ges efter att Kina under måndagen hävdat att amerikanska ballonger upprepade gånger sedan i januari 2022 kommit in över kinesiskt luftrum.

De redan ansträngda relationerna mellan länderna har de senaste veckorna försämrats efter att en misstänkt kinesisk spionballong i början av februari sköts ned utanför USA:s östkust. Därefter har ytterligare ett antal flygande föremål skjutits ned över nordamerikanskt luftrum – men varifrån de kommit är ännu oklart.

FRÅN FÖRSTASIDAN