TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Detta vet vi om de nedskjutna objekten

13 feb, 2023 
Fyra föremål har skjutits ner över Nordamerika sedan den 4 februari.
Den senaste tiden har flera föremål skjutits ned över amerikanskt och kanadensiskt luftrum. Händelserna har satt ytterligare press på den redan ansträngda diplomatiska relationen mellan USA och Kina.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den 4 februari sköts en ballong ned utanför South Carolinas kust av en amerikansk AIM-9X-robot efter att i flera dagar ha färdats i amerikanskt luftrum. Enligt USA rörde det sig om en kinesisk övervakningsballong med syfte att samla in information. Från kinesiskt håll hävdar man i stället att det rörde sig om en civil farkost som samlade in data i forskningssyfte.

Den 10 februari sköt ett amerikanskt stridsflygplan ned ett föremål över Alaska. Föremålet ska ha haft "storleken av en liten bil" och flugit på cirka tolv kilometers höjd i norra Alaska nära den kanadensiska gränsen.

Dagen efter, den 11 februari, sköt amerikanskt stridsflyg ned ytterligare ett okänt föremål på hög höjd – denna gång över territoriet Yukon i norra Kanada. Föremålet ska ha varit litet och cylinderformat och utgjort ett "möjligt hot mot civil flygfart", enligt den kanadensiska försvarsministern Anita Anand.

Den 12 februari sköts ännu ett främmande föremål ned i luften ovanför Nordamerika, den här gången över Huronsjön på gränsen mellan USA och Kanada. Föremålet sköts ned i det luftrum som USA och Kanada gemensamt hade stängt tidigare under dagen.

Annons

Försämrade relationer

De föremål som skjutits ned 10–12 februari tros inte vara av samma typ som den betydligt större kinesiska misstänkta spionballong som sköts ned utanför South Carolinas kust den 4 februari.

Den senaste tidens händelser har lett till en försämring i den redan hårt ansträngda relationen mellan USA och Kina. Bland annat sköts ett planerat Pekingbesök av USA:s utrikesminister Antony Blinken upp efter att den misstänkta spionballongen sköts ned i början av februari.

Anklagelser från båda länder

Kina nekade först till anklagelserna vad gällde ballongen, men har därefter hävdat att det rört sig om en civil farkost som samlade in data i forskningssyfte.

Från amerikanskt håll uppges att ballonger observerats även vid tidigare tillfällen, och man har den senaste veckan anklagat Kina för att använda sig av en global ballongflotta för att spionera på länder i hela världen.

Kina kontrar med att hävda att amerikanska ballonger upprepade gånger sedan i januari 2022 flugit in över kinesiskt luftrum.

Annons