Karnevalsprotest till stöd för Assange i London

Karnevalsprotest till stöd för Assange i London

Hundratals aktivister som kräver att Wikileaksgrundaren Julian Assange friges deltog i en karnevalsliknande protestmarsch i London på lördagskvällen.

James Manning/AP/TT
Flera hundra anhängare till fängslade Julian Assange demonstrerade i London på lördagskvällen med krav på Wikileaksgrundarens frigivning. Utklädda med clownnäsor, grishuvuden och orangea byxdresser marscherade aktivisterna mot Westminster i centrala Lon

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Flera hundra anhängare till fängslade Julian Assange demonstrerade i London på lördagskvällen med krav på Wikileaksgrundarens frigivning.

Utklädda med clownnäsor, grishuvuden och orangea byxdresser marscherade aktivisterna mot Westminster i centrala London samtidigt som de skanderade slagord om att Assange måste friges.

Temat för protesten var "från mörkret mot ljuset".

Australiern Assange anklagas för spioneri i USA. Han bodde på Ecuadors ambassad i London i sju år innan han släpades ut därifrån 2019. Sedan dess sitter han i ett brittiskt högsäkerhetsfängelse medan det avgörs om han kan utlämnas.

Assange tog i juni 2012 sin tillflykt till Ecuadors ambassad att undvika utlämning till Sverige, där han då misstänktes för sexualbrott.

Det svenska rättsfallet har lagts ned.

2010 publicerade Wikileaks en video från en amerikansk helikopterattack i Irak där ett dussintal civila dödades, bland dem två journalister från nyhetsbyrån Reuters, vilket fick enormt stor uppmärksamhet.

FRÅN FÖRSTASIDAN