Iran firar revolutionens årsdag

Iran firar revolutionens årsdag

Mot en fond av ballistiska robotar samlades människor i centrala Teheran på lördagen för att fira den islamiska revolutionens 44:e årsdag.

Vahid Salemi/AP/TT
Tiotusentals iranier gick på lördagen ut på gatorna i huvudstaden Teheran och andra större städer för att fira att det gått 44 år sedan islamiska revolutionen. Flaggviftande människor samlades på bland annat torget Azadi i Teheran. De skanderade "Ner me

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Flaggviftande människor samlades på bland annat torget Azadi i Teheran.

De skanderade "Ner med USA", "Ner med Israel", "Ner med Storbritannien" och "Ner med Saud", en referens till Saudiarabien, uppger en AFP-journalist på plats.

Även porträtt på den högste ledaren ayatolla Ali Khamenei och den bortgångne företrädaren, revolutionsledaren Ruhollah Khomeini, syntes i folkmassan. Bilder på general Qassem Soleimani – som dödades i ett amerikanskt anfall vid Bagdads flygplats i Irak i januari 2020 – förekom också.

Inhemskt tillverkade ballistiska robotar och militära drönare stod utställda runt om på torget.

President Ebrahim Raisi framhöll i ett tal att folk samlats för att förnya sina "löften om trohet" till revolutionen. Raisi utropade seger över den proteströrelse som uppstod efter 22-åriga Mahsa Aminis död hos landets moralpolis i september.

Många har gripits och hundratals bedöms ha dödats i samband med protesterna, som krävt reformer och demokrati.

Den väststödde shahen Mohammad Reza Pahlavi störtades i revolutionen 1979 och ersattes av ett islamistiskt styre, i praktiken en religiös diktatur.

FRÅN FÖRSTASIDAN