Nio millimeter räckte – Momo blev dräktig

Nio millimeter räckte – Momo blev dräktig

En så kallad lar, ur gibbonfamiljen. Men inte Momo, utan en annan primat. Arkivbild.

Zsolt Czegledi/AP/TT
Ensam i sitt hem, ingen hane i sikte, men plötsligt gravid. Momo fick skötarna på djurparken i japanska Nagasaki att klia sig rejält i huvudet när hon födde en frisk gibbonbebis för två år sedan. Nu har DNA-analys och lite detektivarbete gett svar på de

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ensam i sitt hem, ingen hane i sikte, men plötsligt gravid. Momo fick skötarna på djurparken i japanska Nagasaki att klia sig rejält i huvudet när hon födde en frisk gibbonbebis för två år sedan. Nu har DNA-analys och lite detektivarbete gett svar på den till synes jungfruliga födseln, rapporterar CNN.

Ito, en äldre gibbonherre i inhägnaden bredvid Momo, är pappan. Men hur gick det till om de två inte bodde ihop?

Djurparken säger till CNN att Ito och Momo lär ha använt ett litet hål i den stålkonstruktion som skiljer deras respektive inhägnader åt. Ett hål med nio millimeters diameter.

Gibboner, som blir mellan cirka 50–80 centimeter långa, existerar i det vilda främst i Sydostasien i ett flertal arter. De lever större delen av tiden i träden och är kända för sina sjungande läten. Antalet gibboner har påverkats kraftigt av skogsavverkning. Gibboner är monogama och håller i det vilda samman med ett par ungar.

FRÅN FÖRSTASIDAN