Pence kallad att vittna om Trump

Pence kallad att vittna om Trump

USA:s tidigare vicepresident Mike Pence. Arkivbild.

Marta Lavandier/AP/TT
USA:s tidigare vicepresident Mike Pence har fått en rättsligt bindande kallelse om att vittna från den oberoende åklagaren som utreder expresident Donald Trump och hans roll under stormningen av Kapitolium. Det kan leda till något så ovanligt som att en

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mike Pences kallelse "följer på månader av förhandlingar mellan federala åklagare och Pences advokater", rapporterar ABC News.

Varken Pence eller den oberoende åklagaren Jack Smith har hittills kommenterat kallelsen.

Pence väntas ställa upp som presidentkandidat för Republikanerna i valet 2024, och därmed utmana Trump som meddelade sin kandidatur i november i fjol. Deras tidigare nära relation bröts i och med att Trumps anhängare stormade kongressen den 6 januari 2021.

Fördömt Trumps agerande

Efter valförlusten 2020 pressade Trump offentligt Pence att ogiltigförklara valresultatet, men vicepresidenten stod emot kravet. Under stormningen fick Pence föras i säkerhet med sin stab och familj, samtidigt som personer i folkmassan skanderade "häng Mike Pence!".

Pence har fördömt Trumps agerande vid stormningen och kallat det för "obetänksamt". Samtidigt har han nekat att svara på frågor från den särskilda kongresskommitté som utredde stormningen.

Avgöra om ställs inför rätta

Justitiedepartementet har tidigare tillsatt Jack Smith som oberoende åklagare för att övervaka departementets utredningar av Donald Trump. Den tidigare presidenten utreds dels för sin inblandning i stormningen av Kapitolium och dels för att ha förvarat hemligstämplade dokument på sitt residens Mar-a-Lago i Florida.

Trump kan försöka stoppa Pences vittnesmål, med hänvisning till det särskilda skydd som omfattar presidentämbetet. Det har han tidigare försökt göra med andra medarbetare.

Smith ska bedöma om Trump kan ställas inför rätta, men det är justitieminister Merrick Garland som har sista ordet.

FRÅN FÖRSTASIDAN