Sverige ger 80 miljoner i stöd till Syrien

Sverige ger 80 miljoner i stöd till Syrien

Förödelse efter jordbävningen i staden Jinderis i norra Syrien.

Ghaith Alsayed/AP/TT
Den svenska biståndsmyndigheten Sida har beslutat att skicka 80 miljoner kronor i akut humanitärt stöd till det jordbävningsdrabbade området i Syrien.

Stödet ska bland annat gå till bränsle, ambulanser, mat, logi och sjukvård.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

När det gäller de drabbade områdena i Turkiet har Sida inga humanitära samarbeten i gång på plats.

– Vi har sedan tidigare pågående samarbeten med ett antal strategiska partner i Syrien på grund av den omfattande humanitära krisen som finns där sedan innan. De har också kommit med ytterligare förfrågningar. Vi har inte än så länge fått några sådana förfrågningar från Turkiet, säger Jakob Wernerman, chef för humanitära enheten på Sida, till TT.

– Det är viktigt att komma ihåg att grundförutsättningarna för att klara av situationen ser helt olika ut i Turkiet och Syrien, inte minst i nordvästra Syrien.

Av stödet går 60 miljoner kronor till FN:s landfonder i Syrien. Resten går till Svenska Röda korset och Islamic Relief Sweden.

– FN:s landfonder har en kapacitet att följa situationen på marken och ge riktade stöd allteftersom behovsbilden blir tydligare. Vi har en utmaning i Syrien i dag, särskilt i rebellstyrda områden, att få en heltäckande bild.

Enligt Jakob Wernerman kan det komma beslut om ytterligare stöd inom kort.

– Den här krisen kommer ovanpå en redan existerande humanitär kris, på den sämsta tänkbara tiden på året. Det är kris på kris.

FRÅN FÖRSTASIDAN