Nya tillslag i EU:s mutskandal

Nya tillslag i EU:s mutskandal

Korruptionsanklagade EU-parlamentsledamoten Eva Kailis kontor i parlamentets byggnader i Strasbourg. Härvan kring Kaili och hennes sambo fortsätter att svälla. Arkivfoto.

Jean-Francois Badias/AP/TT
Belgisk polis har slagit till mot en av landets EU-parlamentsledamöter, i ännu ett ingripande efter den mutskandal som kopplas till Qatar och Marocko.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I ett pressmeddelande från federala åklagare berättas att tillslag gjorts mot ett bankfack i Liège i östra Belgien och flera kontorsrum på kommunhuset i Anthisnes, några mil söder om staden.

Alla är kopplade till "EU-parlamentsledamoten M.T", som åklagarna i belgisk stil nöjer sig med att skriva i utskicket. Bakom initialerna döljer sig den 59-årige Marc Tarabella, ledamot i EU-parlament för det fransktalande belgiska socialistpartiet PS sedan 2009 och borgmästare i det lilla Anthisnes ända sedan 1990-talet.

"M.T" själv har förhörts. Beslut om vad som sker härnäst med honom bestäms under dagen.

Tillslagen sker sedan EU-parlamentet i förra veckan röstat för att upphäva Tarabellas parlamentariska immunitet då han dragits in i den muthärva som uppdagades i Bryssel i början av december. Polis slog då till mot framför allt ledningen för två samhällsorganisationer som drivits och grundats av personer med nära koppling till EU-parlamentet. Sedan dess sitter den grekiska tidigare vicetalmannen Eva Kaili i häkte, liksom hennes sambo och den italienske före detta parlamentsledamot Pier Antonio Panzeri.

Härvan kretsar kring anklagelser om att stora pengasummor fördelats för att påverka olika parlamentsbeslut. Inget land har formellt pekats ut, även om det enligt läckor till belgisk press handlar om främst Qatar och Marocko.

FRÅN FÖRSTASIDAN