TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Mirakelbebis har fått ett namn och ett hem

10 feb, 2023 
Den lilla flickan som föddes i rasmassorna i Syrien vårdas nu på sjukhus.
När flickan hittades var hon fortfarande förbunden via navelsträngen med sin döda mor.

Tusentals personer har erbjudit sig att adoptera den flicka som föddes i ruinerna av ett kollapsat hus i jordbävningsdrabbade Syrien, rapporterar BBC. Men nu har en släkting lovat att ta hand om den nyfödda.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den lilla flickan, som fått namnet Aya som betyder "tecken från Gud" på arabiska, hittades på måndagen i Jindayris i norra Syrien.

Räddningsarbetarna grävde allt snabbare och till slut såg de var rösten kom ifrån. Det var en liten flicka, bara några timmar gammal och fortfarande bunden i navelsträngen till sin mamma.

– Vi rensade dammet och hittade barnet med navelsträngen intakt, så vi klippte den och min kusin tog henne till sjukhus, sade räddningsarbetaren Khalil al-Suwadi till nyhetsbyrån AFP.

Var nedkyld

Aya är den enda överlevande i familjen. Hennes mamma, pappa och fyra syskon omkom alla i skalvet.

Flickan vårdas nu på sjukhus i staden Afrin och hennes tillstånd uppges vara stabilt.

– När hon kom hit i måndags var hon i mycket dåligt skick. Hon hade blåmärken, svullnader och sår. Hon var nedkyld och andades knappt, säger Hani Marouf, barnläkare på sjukhuset i Afrin, till BBC.

Sjukhuset nerringt

En video som visar när flickan räddas ur ruinerna blev snabbt viral på sociala medier. Enligt BBC har tusentals personer, bland annat via sociala medier, förhört sig om möjligheten att adoptera den föräldralösa flickan.

Khalid Attiah, som är chef för sjukhuset där flickan nu vårdas, säger att han fått dussintals samtal från personer runt om i världen som vill adoptera Aya. Men nu har en släkting sagt att han kommer att ta hand om flickan så fort hon skrivs ut från sjukhuset.

Den elva personer stora familjen bor dock för närvarande i ett tält efter att även deras hus förstörts i skalvet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Annons