Kidnappningar och plundringar på Haitis skolor

Kidnappningar och plundringar på Haitis skolor

Barn springer på en fotbollsplan i Port-au-Prince där målet används som tvättställning. Bild från oktober 2022.

Ramon Espinosa/AP/TT
Haitis skolor, tidigare fristäder från det kaos som plågar landet, har i allt högre utsträckning blivit måltavlor för våldsamma grupperingar. Skolor plundras, anställda kidnappas och barn missar livsviktig skolgång. Enligt FN:s barnfond Unicef har 72 sk

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enligt FN:s barnfond Unicef har 72 skolor i Haiti rapporterat våldsdåd sedan skolårets start i oktober, vilket innebär en niofaldig ökning jämfört med i fjol. Det rör sig om kidnappningar, rån och plundringar.

Minst 13 av skolorna har utsatts för målinriktade attacker av väpnade grupper. En skola har satts i brand, en elev har dödats och minst två skolanställda har kidnappats, enligt Unicefs sammanställning.

Dessutom har förövarna plundrat skolor på bänkar, datorer, batterier och solpaneler.

"Påsar med ris, deg och majs som används för skolmåltider – en livlina för oräkneliga barn i Haiti – har också stulits tillsammans med matsalsutrustning", uppger FN-organet.

Det upptrappade våldet i landet, där beväpnade grupper nu kontrollerar stora områden, hotar barnens möjligheter att gå i skolan. Unicef beräknar att barn i Haiti i genomsnitt väntas missa över en månads skolgång under skolåret. Över en fjärdedel av landets skolor har inte ens öppnat i år.

"Ett barn som räds att gå till skolan är ett barn som är i större risk för att rekryteras till väpnade grupperingar", säger Unicefs Haitirepresentant Bruno Maes.

FRÅN FÖRSTASIDAN