Gröt och kycklingvingar – här köar Kievs gamla

Gröt och kycklingvingar – här köar Kievs gamla

69-åriga Elena och 74-årige Anatolij köar för gratis mat i Ukrainas huvudstad Kiev.

Ola Torkelsson/TT
Lunchkön i ett av Kievs bostadsområden ringlar sig lång. Hit kommer nu alltfler pensionärer för att få sig en gratis måltid. Men det handlar inte bara om maten. – För mig handlar det snarare om att få träffa folk och prata, berättar 72-åriga Inna Petrov

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det är kallt att stå i kö i minusgrader. Men det stoppar inte pensionärerna. Det är tidig eftermiddag i Kiev och den ukrainska hjälporganisationen Enjoying Life har precis kört hit varm mat som ska delas ut från en lucka i ett litet träskjul.

Pensionen räcker inte

På menyn står stekta kycklingvingar med gröt.

”Jag behöver äta så jag kommer hit varje dag, förutom på helgen då det är stängt, säger 74-årige Anatolij.”

Nu står han i kön tillsammans med sin vän, 69-åriga Elena.

”Sådana här initiativ hjälper mycket, för jag har ingen stor pension och min man är handikappad. Vi har två pensioner men det är ändå för lite, säger Elena.”

Matutdelningen från de små trähusen sker i nuläget i åtta olika distrikt i Kiev, berättar Antonina Zubkova som ansvarar för Enjoying Life.

”En av våra uppgifter är att ge folk varm mat i åtta distrikt. Det är möjligt tack vare våra partner – ett nätverk av olika restauranger i staden som skänker mat, säger hon när TT:s utsända kommer förbi.”

”Under dagen kommer cirka 300 personer att få gratis mat här.”

Får träffa folk

Maten går snabbt åt inne i träskjulet. De köande sträcker in sin matlåda, och snabbt slevas den varma lunchen upp till var och en. I kön hörs högljudda diskussioner men också lågmälda samtal och ett och annat skratt.

”Du ser att vi får mat, men det är inte så viktigt. För mig handlar det snarare om att få träffa folk och prata, berättar 72-åriga Inna Petrovna Bondartjuk, som blivit mer ensam sedan hennes dotter med sin familj evakuerat till Tyskland.”

Organisationen Enjoying Life fanns redan innan kriget bröt ut. Under 2022 fick de plötsligt mycket mer att göra. Den 5 mars i fjol öppnades de små trähusen för matutdelning i Kiev.

”Men vi har olika sätt att hjälpa människor. Ett är det humanitära, då handlar det inte bara om gratis mat utan vi har även program för människor som behöver mediciner och läkarundersökningar, berättar Antonina Zubkova.”

Jobb och psykologhjälp

Hjälpbehoven är stora. Många människor har sökt sig till Kiev för att komma undan kriget vid fronten. Plötsligt är de internflyktingar i sitt eget land. De kan behöva annan assistans.

”Vi försöker hjälpa dem att hitta ett jobb och få psykologisk hjälp.”

För många ukrainare, inte minst pensionärerna i kön, innebär kriget också en stor känslomässig påfrestning, understryker Antonina Zubkova.

”Ja, det är svårt särskilt för de äldre. En del här har kanske även överlevt andra världskriget. Nu kom nästa stress, och de kan inte tro att det händer igen.”

FRÅN FÖRSTASIDAN