Lulas djungelkrig: Arméoffensiv mot guldgrävare

Lulas djungelkrig: Arméoffensiv mot guldgrävare

Ett hus och ett flygplan eldas upp för att inte kunna användas i den illegala gruvbranschen i yanomamiområdet i norra Brasilien. Bild från tidigare i veckan.

Ibama/AP/TT
De har kommit i tiotusental, i hopp om att bli rika på guldet i djungeln. Men nu är det slut med den illegala plundringen av yanomamiområdet i Amazonas, förklarar Brasiliens president. En fullskalig polis- och militärinsats har inletts i regionen, som ä

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Poliserna och soldaterna har sällskap av beväpnad personal från såväl justitie-, urfolks- och miljödepartementen i insatsen. Målet är att befria yanomamifolket från de lycksökare som brutalt härjat i området i många år.

President Lula da Silva har tidigare anklagat företrädaren Jair Bolsonaro för delaktighet i folkmord, på grund av sättet som Bolsonaro underlättade för rovdrift och exploatering – även olaglig sådan – av regnskogens resurser. Och när plundrarna nu jagas bort märks att de varit etablerade med besked: redan i offensivens inledning hittades och förverkades ett flygplan, en helikopter, en schaktmaskin, bostadsbyggnader och hangarer, samt ett antal skjutvapen och båtar, meddelar miljömyndigheter.

Guldruschens metoder

Djungelområdet ligger otillgängligt längs Brasiliens gräns mot Venezuela. Det är svårt att få fram förnödenheter, så när guldletarna kommer och tar över resurserna drabbas yanomamifolket av smittor och svält.

Dessutom används samma enkla vaskarmetoder som under 1800-talets guldrusch i Amerika. Exempelvis separerar guldletarna bitar av den gyllene metallen från flodsedimenten med hjälp av kvicksilver – som är starkt giftigt och sedan sprider sig i miljön.

"Äntligen!" utropar hjälporganisationen Survival International om offensiven mot guldletarna. Men Survivals Brasilienchef Sarah Shenker betonar att ett mödosamt, långsiktigt arbete måste till.

Åtal mot Bolsonaro?

Gruvdriften "har förstört yanomamiernas liv så länge, och orsakat oerhört lidande och förödelse", säger hon i ett pressmeddelande.

"Även om alla guldletare kastas ut, och kan hållas borta, kommer det ta åratal för yanomami och regnskogen att återhämta sig."

Liksom Lula da Silva talar Survival om ett folkmord i området. Brasilianska medier rapporterar att det finns planer på att försöka åtala Bolsonaro, högerextremisten som var president fram till årsskiftet.

Men den frågan kompliceras av att expresidenten nu har tagit sin tillflykt till Florida i USA. Eventuellt kan fallet tas upp när Lula på fredagen besöker sin USA-kollega Joe Biden i Washington.

FRÅN FÖRSTASIDAN