invasionen av ukraina

USA: Ukraina godkände mordet på dottern till Putins vän

Vladimir Putin och Daria Dugina.

FOTO:TT
Daria Dugina, 29, dotter till ”Putins hjärna” Aleksandr Dugin dog i en explosion i augusti.
Den ryska presidenten misstänktes länge ligga bakom attacken.
Nu uppger amerikanska underrättelsekällor att det var den ukrainska regeringen som godkände dådet.
Putins hälsa kraftigt ifrågasatt – nya bilderna väcker frågor
0:34

Efter reklamen: Putins hälsa kraftigt ifrågasatt – nya bilderna väcker frågor

(0:34)

Slå på ljud

Daria Dugina, 29, dog i Moskva efter att en bilbomb detonerat i bilen hon färdades i. Händelsen inträffade den 20 augusti och flera medier rapporterade om dödsfallet eftersom 29-åringen var dotter till ultranationalisten Aleksandr Dugin, även känd som ”Putins hjärna”. Han tros också ha varit den verkliga måltavlan.

Rykten spreds som en löpeld – var det Vladimir Putin som genomfört dådet? Nu framkommer nya uppgifter från anonyma källor som menar att amerikanska underrättelsetjänsten vet att delar av Ukrainas regeringen var inblandade, något de tidigare förnekat. Det rapporterar New York Times, skriver Expressen.

”Framför allt inte en terroriststat”

Efter Daria Duginas död skyllde ryska myndigheter på Ukraina. De menade att dådet var ett beställningsjobb från den ukrainska regeringen. Mychailo Podoljak, rådgivare till Ukrainas president Volodomyr Zelenskyy, tillbakavisade uppgifterna och har sedan dess fortsatt att dementera deras inblandning i mordet.

Daria Dugina i bilen som exploderade.

Daria Dugina dog efter att en bilbomb som placerats under hennes bil exploderade. Den verkliga måltavlan tros vara hennes pappa Aleksandr Dugin.

FOTO: TASS

– Ukraina har definitivt inget att göra med gårdagens bombdåd, eftersom vi inte är en kriminell stat som Ryssland och framför allt inte en terroriststat, sa Podoljak dagen efter attentatet.

Nu rapporterar den amerikanska tidningen New York Times att Ukrainas regering visst var inblandade i dådet. De hänvisar till anonyma källor med insyn i den amerikanska underrättelsetjänsten.

Ukraina har fortsatt att förneka sin inblandning även när USA uppmärksammat dem om deras upptäckt.

Aleksandr Dugin sörjer sin dotter.

Den politiska filosofen Aleksandr Dugin är pappa till den avlidna kvinnan. Han beskrivs ofta som hjärnan bakom Putins strategier.

FOTO: Dmitry Serebryakov/TT

– En person som Dugina är inte ett taktiskt eller strategiskt mål för Ukraina, säger Zelenskyys rådgivare.

Enligt källorna till tidningen är USA frustrerade på Ukraina. Det finns en oro över att USA inte har tillräckligt bra insyn i Ukrainas krigsplaner.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN