invasionen av ukraina

Uppgifter: Det är det verkliga skälet till Putins invasion av Ukraina

Vladimir Putin.

FOTO: TT
Det har gått 14 månader sedan Ryssland invaderade Ukraina.
Nu avslöjar en källa det verkliga skälet till att Vladimir Putin attackerat grannlandet.
– Jag har sagt från början att det är vad Ryssland var ute efter...

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ryska skottet missar precis ukrainska soldatens huvud
0:24

Efter reklamen: Ryska skottet missar precis ukrainska soldatens huvud

(0:24)

Slå på ljud

I en lång intervju med nyhetsmagasinet Newsweek redogör Ukrainas ambassadör i Storbritannien, Vadym Prystaiko, för anledningen bakom Vladimir Putins, 70, invasion av Ukraina.

Han menar att Vladimir Putins plan aldrig var att inta hela Ukraina. Det verkliga skälet till invasionen är något helt annat, menar ambassadören.

– Ryssland är vid en historisk punkt. Det här är det de ville ha och nu har de det, säger Vadym Prystaiko, enligt Aftonbladet.

”De behövde inte gå in hela vägen till Kiev”

Ryssland har under krigets gång lyckads på kontroll över flera ukrainska områden. Om kriget skulle avslutas nu skulle de ryskockuperade områdena skapa en landbrygga mellan den ryska gränsen och fram till Krim-halvön som Ryssland annekterade redan 2014.

Just det menar Vadym Prystaiko har varit Putins plan från start.

– Jag har sagt från början att det är vad Ryssland var ute efter och varför de attackerade oss. De behövde inte gå in hela vägen till Kiev. De gjorde faktiskt just det, eftersom de såg en möjlighet. Men de behövde inte det, säger den ukrainska ambassadören.

”Den dominerande tanken är att Krim är ett specifikt mål...”

Under måndagen gjorde Vladimir Putin ett officiellt uttalande där han påpekade att från och med nu är arméns största prioritet att stå stadigt i de ockuperade regionerna i öst. Han sa att striderna i östra Ukraina kommer att fortsätta för att ”försvara” folket i de nu ockuperade områdena.

Vadym Prystaiko.

Vadym Prystaiko är Ukrainas ambassadör i Storbritannien.

FOTO: WIktor Szymanowicz/NurPhoto/Shutterstock/TT

Vadym Prystaiko menar att det kan vara en avledning från Rysslands sida. Ett försök att behålla den landbrygga av ockuperade områden som når fram till Krim-halvön.

– Alla dessa strider i öst, det kan vara en enda stor avledning från Krim, ren utpressning. Ryssarna skulle kunna nöja sig med Krimhalvön, säger han till Newsweek och fortsätter:

– Den dominerande tanken är att Krim är ett specifikt mål där vi måste tänka till. Jag gillar idén att de östra delarna inte är något att tänka på – vi måste befria dem. Men när det handlar om att befria Krim behöver vi tänka över vad vi gör, avslutar han.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN