Ungdomsrånen ökar lavinartat – tjejer rånar mer våldsamt: ”Överraskade”

Allt fler unga tjejer rånar – och utsätter sina offer för förnedring.
En färsk Brå-rapport visar att andelen ungdomsrån har fördubblats på fem år.
– Vi blev överraskade över uttalade hot och det våld som utförs, säger utredaren Anna Öström till Svenska Dagbladet.

Onsdagen den 15 december släppte Brottsförebyggande rådet, Brå, en rapport som slog ner som en bomb. Antalet ungdomsrån mellan 2015 till 2019 har fördubblats. Antalet anmälda ungdomsrån 2015 var 396 stycken – fem år efter, 2019, låg antalet på 1 209 stycken.

En rejäl fördubbling och rånen har ofta inslag av förnedring, skriver Brå.

Majoriteten av gärningsmän – och offer – är fortfarande pojkar. De flesta som är misstänkta för rånen är i åldrarna 15 till 20 år. Men Brå noterar i rapporten en annan oroväckande utveckling: Tjejer rånar allt fler och brutalt.

Ungdomsrån.

En färsk rapport från Brå pekar på en fördubbling av ungdomsrånen – och flickorna utmärker sig.

Foto: Adam Ihse/TT

Ökar rejält – och mer våldsamma

2015 anmäldes det 16 stycken ungdomsrån som genomförts av flickor, cirka 4 procent av alla rån. Fem år senare är siffran 8 procent, av 1 209 ungdomsrån. Enligt rapporten så målas ett mönster upp som bryter mot hur det brukar se ut vid ungdomsrån: Tjejer känner ofta sina offer – och rånen är väldigt våldsamma.

Tjejer rånar oftare andra tjejer. I rånen förkommer ofta grova inslag av förnedring. Flickornas offer tvingas klä av sig, kyssa någons skor och be om ursäkt för triviala saker. Spott, avklippt hår och bötesrån (straffa) förekommer också.

Brå: ”Misstänkta exempelvis lurar iväg”

I rapporten skriver Brå om tillvägagångssättet för flickrån:

”Den som rånas kan vara en ytlig bekant, någon i skolan, en tidigare vän eller någon i bekantskapskretsen […] vilket innebär att misstänkta exempelvis lurar iväg de brottsutsatta till en plats där rånet sker”.

För Svenska Dagbladet utvecklar av rapportutredarna resonemanget.

– Om det bara handlar om flickor är man ofta under 15 år. I ett av fem fall handlar det dessutom om grov misshandel med till exempel många sparkar mot huvudet. Vi blev överraskade över uttalade hot och det våld som utförs, berättar rapportutredaren Anna Öström, till Svenska Dagbladet.

Övergreppen filmas oftare om tjejer är misstänkta

I rapporten noteras även att övergreppen ofta filmas och sprids på sociala medier. Men rånen kan även ske på publika platser, för att skapa skam i offret. I rån där en tjej är med filmas, eller fotograferas övergreppet oftare än när det bara är pojkar inblandande.

– Övergreppen kan sätta djupa spår hos offren. Men skuld och skam kan även drabba gärningspersoner. Man känner skam gentemot sina föräldrar, säger Anna Öström.

Ungdomsrånen sker ofta vid gallerior, vid eller på kollektivtrafiken och på platser som är relativt folktäta. De sker ofta på vardagar, sent på eftermiddagen eller kväll. Ofta kan offret luras iväg från en publik plats – till något mer undangömt.

Det händer att fotografier och filmer sprids på sociala medier, och att de därefter används som bevismaterial.

Kriminalinspektören: Handlar om en känsla av makt

Svenska Dagbladet intervjuar även kriminalinspektör Marcus Warneby, som bevakar ungdomsrånen i Stockholmsområdet. Till tidningen säger kriminalinspektören att när tjejer rånar varandra – är syftet oftare makt, än rent ekonomiskt.

– Det kan handla mer om en känsla av makt än om ekonomiska värden och egendomsöverföring när flickor utför rån. Typ, att jag kan göra vad jag vill med dig. Marcus Warneby till Svenska Dagbladet.

LÄS OCKSÅ: Pappa Michael misstänkt för att ha kidnappat dottern Sophie Long, 10

LÄS OCKSÅ: Därför förbjuder mamman sin åttaåring att ta hem kompisar

Foto: TT

SENASTE NYTT!