ulf kristersson

Ulf Kristersson anklagas för att ha tillåtit adoptioner av stulna barn

Ulf Kristersson iklädd kavaj.

FOTO: Henrik Montgomery/TT
Som ordförande för Adoptionscentrum fick Ulf Kristersson larm om att kinesiska barn stals och såldes för adoption.
Trots detta lät han adoptionerna fortsätta i vanligt takt.
– Man ville gott, men man nöjde sig med de svar man fick från Kina, om att allt gick rätt till, säger dåvarande informationsansvarige.
Ulf Kristersson (M) kommer sent till kammaren
0:32

Efter reklamen: Ulf Kristersson (M) kommer sent till kammaren

(0:32)

Slå på ljud

Statsminister Ulf Kristersson brinner inte bara för svensk politik, utan också för adoption. Han har själv tre döttrar, Siri, 22, och tvillingarna Ellen och Signe, 19, som alla adopterats från Kina.

År 2003 tog Kristersson över som ordförande för Adoptionscentrum, världens största adoptionsförmedlare och var aktiv som dess ordförande till 2005.

I en granskning som Dagens Nyheter har gjort framkommer nu nya uppgifter om Kristerssons arbete på Adoptionscenturm.

Trots att M-politikern larmades om att barn i Kina kidnappades och såldes till barnhem för föräldralösa tillät han fortsatta adoptioner. Dagens Nyheter har granskat 11 kinesiska barnhem som Adoptionscentrum förmedlade barn ifrån – på samtliga förekom det förfalskade dokument och barnhandel.

Barnen kidnappades från fattiga familjer

Dagens Nyheter har med hjälp av den kinesiska databasen Reserach China kunnat koppla ihop svenska Adoptionscentrum med de barnhem där barnhandel förekom. Förmedlingen arbetade mot 209 olika kinesiska barnhem och på flera av dem återfanns förfalskade dokument.

Ofta beskrevs barnen som övergivna och upphittade, men många av barnen var i själva verket stulna från fattiga familjer som stred mot Kinas ett-barns-politik.

Ulf Kristersson 2003-2005.

Ulf Kristersson var ordförande för Adoptionscentrum mellan åren 2003 och 2005. Under den perioden adopterades 598 barn från Kina till Sverige.

FOTO: Jan-Erik Henriksson/TT

Ulf Kristersson ignorerade larmet

Redan 2004 uppmärksammade Dagens Nyheter Adoptionscentrum om den kinesiska statistiken som tydde på att barn kidnappades från sina familjer för att adopteras till Sverige. Detta var något som dåvarande informationsansvariga Margret Josefsson förmedlade till Ulf Kristersson.

– Vid alla större händelser informerades ordförande och styrelse, säger hon till Dagens Nyheter.

Trots misstankarna om de hemska som pågick drogs det inte i någon nödbroms. Nuvarande statsminister Ulf Kristersson lät adoptionerna från barnhemmen fortgå i vanlig takt.

Under åren som Kristersson styrde över Adoptionscentrum kom 598 kinesiska adoptivbarn till Sverige via organisationen.

– Man ville gott, men man nöjde sig med de svar man fick från Kina, om att allt gick rätt till. Vi litade även på den svenska tillsynsmyndigheten i det här, fortsätter Margret Josefsson.

Kristersson svarar på kritiken

SVT har sökt Ulf Kristersson för att få en kommentar på anklagelserna som riktas mot honom. Han svarar dem i ett mejl:

”Jag intervjuades om dessa frågor 2021, föreslog då att en vitbok borde göras, för att gå till botten med de allvarliga uppgifter som finns, om att det i vissa länder förekommit oegentligheter”, skriver han.

Han tilläger att den tidigare regeringen tillsatte en utredning om just detta och att hans regering nu inväntar resultaten.

FOTO: Henrik Montgomery/TT/Jan-Erik Henriksson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN