ulf kristersson

Ulf Kristersson och Birgitta Ed splittras: ”Irriterande”

Ulf Kristersson och Birgitta Ed splittras.

Foto: Christine Olsson/TT
Ulf Kristersson och frun Brigitta Ed splittras.
Paret flyttar inte in i Sagerska palatset.
– Det är en förhandlingsfråga, säger Birgitta Ed till Expressen.
Svantesson om "Pengaregnet över kungahuset"
0:41

Efter reklamen: Svantesson om "Pengaregnet över kungahuset"

(0:41)

Slå på ljud

Ulf Kristersson, 58, och Birgitta Ed, 54, har varit gifta i 31 år. Paret träffades redan i ungdomen, när de båda var medlemmar i det moderata ungdomsförbundet.

Till en början fanns det ett ointresse från statsministerns sida – men tillslut lyckades en 15-årig Birgitta Ed tjata och gnata till sig en dejt, med den då 20-årige, Ulf Kristersson.

– Ja, jag fick tjata jättelänge, har Birgitta berättat i en intervju med Svensk damtidning. Ulf Kristersson ska ha skrattar högt åt uttalandet under intervjun.

– Och jag brukar nöja mig med att säga att utan Birgittas initiativförmåga hade det inte blivit något, tillade den nyblivna statsministern i intervjun med damtidningen.

Varit gifta sedan 1991.

Christine Olsson/TT

Vann nycklarna till Sagerska palatset

Paret har i dag tre barn. Siri, Ellen och Signe. Familjen bor i en 1920-talsvilla i Strängnäs. Hemmavid har de även den fyraårige springer spanieln Winston. En detalj om maken som Birgitta Ed har avslöjat är att Ulf Kristersson verkligen gillar ordning och reda. Ibland lite väl mycket för hustruns smak.

– Det är otroligt irriterande att han alltid ska plocka undan saker hela tiden. Om nån sitter och jobbar med sina papper kommer han och plockar undan. Det är inte ens städning – han bara plockar undan. Han gillar ordning, berättar hustrun.

Men trots de små irritationsmomenten i vardagen, så har paret varit lyckliga tillsammans sedan 1991, då de gifte sig.

Tills nu.

För nu när Ulf Kristersson vann valet den 11 september, så vann han även nycklarna till Sagerska palatset.

Men Birgitta Ed flyttar inte med statsministern – utan de kommer bo splittrade på två olika orter. Det avslöjar Birgitta Ed för Expressen i en stor intervju.

Ulf Kristersson kommer nu bo i Stockholms kärna helt själv.

Birgitta: ”Vi kommer att behöva pussla”

Detta eftersom Birgitta Ed håller på att utbilda sig till präst och kommer arbeta i Strängnäs domkyrka, som bara ligger någon minut från parets villa.

– Jag känner att jag bor hemma hos mig och jag ska dessutom jobba i domkyrkan som är några meter åt det hållet. Sedan är det lika viktigt att vi hinner vara tillsammans så vi kommer att behöva pussla. Men det här är hemma för mig, säger hon till tidningen.

Lämnar det trygga hemmet

Ulf och Birgittas barn verkar dessutom vara påväg att lämna boet. På statsministerns Instagram har man kunnat följa hur pappa Ulf har satt upp lampor i studentlägenheter långt från Strängnäs.

Nyligen besökta han dessutom en av sina döttrar som gör lumpen.

Många förändringar på en gång i hemmet Kristerssons, minst sagt!

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN