ulf kristersson

Ulf Kristersson efter hatet mot Sverige –allvarligt läge: ”Nyttiga idioter”

Ulf Kristersson efter hatet mot Sverige –allvarligt läge: ”Nyttiga idioter”

Foto: Fredrik Sandberg/TT/Arkiv
Statsministern vill kyla ner läget – men betonade allvaret efter hatet mot Sverige som har spridits över världen efter koranbränningen.
– De grupper och individer som genomför dessa blir nyttiga idioter för krafter som vill Sverige illa, säger Ulf Kristersson, under en presskonferens.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ulf Kristersson (M): ”Det värsta sedan andra världskriget”
1:11

Efter reklamen: Ulf Kristersson (M): ”Det värsta sedan andra världskriget”

(1:11)

Slå på ljud

Runt omkring i världen, främst i muslimska länder, har demonstrationer skett mot Sverige efter koranbränningen utanför Turkiets ambassad.

– Utländska aktörer har utnyttjat manifestationerna i Stockholm för att elda på stämningen på ett sätt som är direkt skadligt för svensk säkerhet, säger Ulf Kristersson, under en pressträff på tisdagen, 31/1.

En händelse som även gjort att den svenska Nato-processen har stannat av – efter att Erdogan krävt upprättelse från Sverige.

Talat med FN:s generalsekreterare

Ulf Kristersson meddelade att han talat med FN:s generalsekreterare och meddelat att Sverige inte söker strid med omvärlden. Men Ulf Kristersson betonade att yttrandefriheten i Sverige inte går att rucka på.

– I min kommunikation har jag varit tydlig med att yttrandefriheten är en fundamental del av svensk demokrati. Men att det som är lagligt inte alltid är lämpligt.

Ulf Kristersson bjuder in alla partier: ”Splittring och misstro”

Under tisdagskvällen träffade Ulf Kristersson samtliga partiledare i Riksdagen. Under mötet informerades partierna om säkerhetspolitiska läget – men ej nato-förhandlingen.

Enligt Ulf Kristersson skadar de protester, som genomförts, Sverige.

På tisdagskvällen träffade han partiledarna i Riksdagen som han informerade om det säkerhetspolitiska läget. Och statsministerns slutsats är att protesterna, även om de skett i yttrandefrihetens namn, skadat Sverige.

– Att det leder till splittring och misstro i det svenska samhället är helt uppenbart, säger Ulf Kristersson.

Nato-förhandlare flyger till USA

Myndigheten för psykologiskt försvar deltog på presskonferansen. Enligt Mikael Tofvesson, avdelningschef för operativa avdelning, sprids nu budskap på nätet att Sverige är ett legitimt mål för terrorism. Men tillägger:

– Vi bedömer inte terrorhoten i det här, det är Säpos ansvar.

Ulf Kristersson meddelade även att Sveriges Nato-förhandlare Oscar Stenström flyger i detta nu till USA – för att träffa en motpart i Bidens kabinett.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN