ulf kristersson

Ulf Kristersson avslöjar hemliga sjukdomen – skadades svårt: ”Vårdar det”

Ulf Kristersson avslöjar hemliga sjukdomen.

Foto: TT
Ulf Kristersson avslöjar hemliga sjukdomen.
– Vårdar det ögat ömt, säger Sveriges nya statsminister till Svensk Damtidning.
Ulf Kristersson blir vald till statsminister
0:34

Efter reklamen: Ulf Kristersson blir vald till statsminister

(0:34)

Slå på ljud

Under måndagen den 17 oktober valdes moderatledaren Ulf Kristersson, 58, till Sveriges 35:e statsminister. Med 176 röster vann högerpartierna riksdagens majoritet och Sverige fick sin första moderatledda regering sedan Fredrik Reinfeldt, Men denna gång med stöd av Sverigedemokraterna.

Tidigare i veckan presenterade M, KD, SD och L, det så kallade ”Tidöavtalet”.

Där presenterades en rad punkter på vad partierna vill åstadkomma vid makten under de kommande 4 åren. Allt från nya lagar mot kriminalitet, utbyggd kärnkraft och utredning om statlig sjukvård presenterades.

Den kommande mandatperioden ser ut att bli intensiv för både Sverige – och moderatledaren.

Men det är inte första gången Ulf Kristersson har haft en svår period i livet. I en stor intervju med Svensk Damtidning avslöjar nu den 58-åriga moderatledaren om en dold sjukdom har burit stora delar av livet.

Ulf Kristersson avslöjar dolda sjukdomen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Statsministerns värld skakades om

Allt började när Ulf Kristersson gjorde sin värnplikt på S1 i Enköping, i dag är nuvarande Ledningsregementet. I slutet av sin värnplikt trodde Kristersson att han fått en vagel i ögat. Men det skulle visa sig vara betydligt allvarligare – och skaka om hela hans värld.

Fick kraftigt tryck över ögat – kan inte längre se på vänstra ögat

För sitt ögonproblem sökte Ulf Kristersson vård på regementet. Men det skulle visa sig att det Kristersson trodde var en vagel, istället var en allvarlig ögoninflammation i båda ögonen.

Tyvärr skulle inte sjukdomen stanna där. För plötsligt blev han inlagd på Akademiska sjukhuset i Uppsala med en misstänkt hjärntumör.

Kristersson: ”Fick våldsamma doser”

För Svensk Damtidning berättar Ulf Kristersson att han hade ett högt tryck över båda ögonen. För detta fick han en kraftig behandling.

– Jag fick våldsamma doser kortison och svällde upp som en ballong, berättar den nya statsministern.

Att rehabiliteras skulle ta lång tid och skulle vara väldigt kostsamt. För Ulf Kristersson förlorade nämligen synen helt på sitt högra öga.

– Det gjordes väldigt många undersökningar och jag var väldigt orolig. Det slutade med att jag förlorade synen på höger öga och den kom aldrig tillbaka. Jag är dock tacksam för att jag ser på vänster öga och vårdar det ögat ömt, säger Ulf Kristersson.

Träffades när Ulf var 20 – och Birgitta 15.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Träffade sin hustru under kaoset

Men inget ont, som inte har något gott med sig. För när Ulf Kristerssons värld skakades om, så träffade han sin nuvarande hustru Birgitta Ed. Han var 20 och hon endast 15. Men efter mycket tjat lyckades Birgitta få till en dejt.

– Vi fick en dramatisk start på vår relation. Jag minns att jag var hemma hos hennes föräldrar på middag strax efter att jag blev utskriven från sjukhuset. Glad i hågen skulle jag servera mina blivande svärisar rött vin ur en vinflaska och hällde typ tio centimeter från glaset. Jag var rätt självsäker, men då insåg jag att djupseendet nästan helt hade försvunnit, berättar Ulf Kristersson till Svensk Damtidning.

Foto: Pontus Lundahl / TT, Fredrik Sandberg/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN