Ulf Kilman döms ut av experter – Therese Alshammar tar avstånd

Ulf Kilman och Therese Alshammar

Ulf Kilman sysslar med holografisk kinesiologi och har behandlat flera idrottsstjärnor.
Han säger sig kunna bota en rad olika sjukdomar – men metoderna döms ut av experter.
– Här finns inga belägg. Då luras man, säger hjärnforskaren Martin Ingvar till Aftonbladet.

Ulf Kilman säger sig kunna bota en rad olika sjukdomar med hjälp av holografisk kinesiologi. Han pratar med klientens kropp, lyssnar på vad den säger och använder en maskin som mäter strömmen mellan cellerna. Han säger sig även kunna läsa av strålning med en avokado.

Tv-programmet 200 sekunder har granskat kliniken och låtit en reporter genomgå en friskvårdsbehandling hos Ulf Kilman. Det visar sig vara så illa ställt med reportern att loberna i hjärnan försurats, vilket enligt Ulf Kilman kan leda till cellförändringar och cancer. Maskinen visar även att flera organ är inflammerade.

– När man är så här störd som din kropp verkar vara då är det något som inte stämmer, säger han och föreslår sitt eget klorofyllpulver och saltvattenpump som botemedel.

Ulf Kilmans samarbete med idrottsstjärnorna

De senaste tre åren har Ulf Kilmans bolag dragit in cirka 42 miljoner kronor. Under åren har han behandlat stora idrottsstjärnor som simmarna Lars Frölander och Therese Alshammar. Han har även fått AIK-spelaren Henok Goitom att sluta dricka kranvatten, rapporterar Aftonbladet.

Therese Alshammar, som tidigare gjort reklam för ett av Ulf Kilmans preparat, skriver i ett sms till tidningen att hon bett om att bli bortplockad från hans hemsida och att de inte träffats på tio år.

På hemsidan skriver Ulf Kilman att behandlingssystemet bygger på spetskompetens inom neuroscience. Metoden beskriver han som en ”mycket precis och kraftfull metod där vedertagen medicinsk kunskap kompletteras med ett urval av alternativmedicinska metoder”.

Therese Alshammar

Therese Alshammar har tidigare gjort reklam för ett av Ulf Kilmans preparat. I ett sms till Aftonbladet skriver hon att hon bett om att bli bortplockad från hans hemsida.

Anna-Karin Nilsson/EXP/TT
Ulf Kilmans hemsida

Ulf Kilman har tagit bort Therese Alshammar från sin hemsida.

Skärmdump
Maddies, 20, mamma har betalat 450 000 för dotterns ingrepp

Experter sågar Ulf Kilmans metoder

Men flera forskare och experter dömer ut Ulf Kilmans metoder. Martin Ingvar, professor och hjärnforskare på Karolinska institutet, säger till Aftonbladet att det blir som ”ett övergrepp på människor som är illa ute” och att de utnyttjas i kommersiellt syfte.

– Människors sökande efter hälsa ska man ha respekt för. Men människor som slår mynt av människors sökande efter hälsa, där ska man kräva att det finns belägg för vad de säger. Här finns inga belägg. Då luras man.

Martin Ingvar

Martin Ingvar, professor och hjärnforskare på Karolinska institutet, är kritisk till Ulf Kilmans metoder.

FREDRIK SANDBERG / TT

Ulf Kilmans svar på kritiken: ”Gå ut på nätet”

Ulf Kilman har varit aktiv sedan 1990 och behandlat över 30 000 klienter, enligt hans hemsida. När han konfronteras med experternas pessimistiska inställning till hans metoder, svarar han med att det finns andra experter som håller med honom.

– Nu har jag inte dem i huvudet, men du kan gå ut på nätet och titta vilka läkare som pratar annorlunda om vanlig skolmedicin också, men det är bara vanlig skolmedicin som får komma fram till ytan och visa sig, säger Ulf Kilman.

Efter reporterns besök hos Ulf Kilman gjorde hon en traditionell hälsoundersökning. Den visade att hon var fullt frisk.

LÄS OCKSÅ: Missade läkarens samtal – mamman har bara månader kvar att leva

LÄS OCKSÅ: 4-barnspappan gick till läkare – har 5 månader kvar att leva

Foto: Instagram, Privat, Anna-Karin Nilsson/ Expressen

Senaste nytt