Ukraina vill byta namn på Ryssland – udda draget: ”Attack mot Putin”

Voldymyr Zelenskyj och Vladimir Putin

FOTO: TT
Ukraina vill byta namn på Ryssland.
– Det är en attack mot Putin, säger Kristian Gerner, professor emeritus i historia vid Lunds universitet, till norska VG.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Volodymyr Zelenskyj: ”Slutar inte förrän mördarna straffas”
0:40

Efter reklamen: Volodymyr Zelenskyj: ”Slutar inte förrän mördarna straffas”

(0:40)

Slå på ljud

Efter att Putin menar att Ukraina inte finns verkar Ukraina nu vilja ge tillbaka. Och hävda att de är det ”riktiga” landet.

Nu utreder Ukrainas president Voldymyr Zelenskyj möjligheten att byta namn på Ryssland i en något udda kontring, enligt den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta Europa.

Upprop med 25 000 underskrifter

Förslaget kommer från ett upprop på nätet som har fått över 25 000 namnunderskrifter. Nu har Zelenskyj bett landets premiärminister Denys Sjmyhal att utreda förslaget.

– Frågan kräver en grundlig bearbetning både vad gäller historisk och kulturell kontext och med hänsyn till potentiella konsekvenser i folkrätten. Jag har bett premiärministern att överväga en sådan möjlighet, säger Zelenskyj enligt Novaja Gazeta Europe.

Experten: ”Attack mot Putin”

Förslaget innebär att Ryssland ska byta namn till ”Muskovyj” eller ”Moskovija” på ryska. Det är ett namn som ibland användes för Ryssland innan Peter den store moderniserade landet.

– Zelenskyj vill ha ett språk där Ukraina ses som det ursprungliga, civiliserade Ryssland, och att Putins Moskvastat är något helt annat. Det är en attack mot Putin, säger Kristian Gerner, professor emeritus i historia vid Lunds universitet, till norska VG.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN