Tvättmedel stoppas – kan misstas för mjölk eller juice

Grumme tvättmedel med ett kryss över, ett juicepaket och Sara Paulsson på Orkla som äger Grumme.

FOTO: Orkla/TT
Grumme tvättmedel i de nya, mer miljövänliga förpackningarna stoppas av Kemikalieinspektionen.
Anledningen är att de kan misstas för att innehålla mjölk eller juice.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Janne Andersson om ölförbudet i Qatar
0:41

Efter reklamen: Janne Andersson om ölförbudet i Qatar

(0:41)

Slå på ljud

I fjol bytte Grumme tvättmedel förpackning till en som påminner om ett mjölkpaket i kartong med invikta sidor upptill och en skruvkork i plast. Detta eftersom de är mer miljövänliga än de tidigare plastförpackningarna. Det borde de inte ha gjort för nu stoppar Kemikalieinspektionen förpackningen.

”Har hamnat i en persons kylskåp”

Anledningen är att den är för lik just ett mjölkpaket eller ett juicepaket. På förpackningen står det dessutom att den är vegansk vilket kan få konsumenter att tro att det är drickbart, enligt Kemikalieinspektionen.

– Vi fick in en bild på att produkten hade hamnat i en persons kylskåp, säger Charlotte Rahm, inspektör på Kemikalieinspektionen.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Grummes svar: ”Stort förtroende”

Orkla, som producerar Grumme, håller dock inte med Kemikalieinspektionen och säger att de har sålt miljontals förpackningar och inte fått in något fall där någon har fått i sig det flytande tvättmedlet av misstag.

”Vi har stort förtroende för att konsumenten kan se skillnad på dessa förpackningar, även om det finns både tvättmedel och livsmedel som säljs i kartongförpackning”, skriver Sara Paulsson, kommunikationschef på Orkla i ett mejl till Göteborgsposten.

Sara Paulsson.

Sara Paulsson på Orkla håller inte med Kemikalieinspektionen om att tvättmedlet kan misstas för juice eller mjölk.

FOTO: Orkla

Hon betonar även att det är ofarligt om någon skulle få i sig tvättmedlet. Orkla kommer att överklaga beslutet meddelar de till tidningen.

De förpackningar som redan finns i butikerna kommer nu att få sälja slut trots stoppbeslutet.

FOTO: Orkla/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN