Emmas chock i Lyxfällan – tvåbarnsmamman nära att vräkas

Magnus Hedberg är i chock när han går igenom Emmas ekonomi.

FOTO: Viaplay / Viafree / TV3

Ensamstående tvåbarnsmamman Emma, 30, slår ett dystert rekord i Lyxfällan.
Hon går back nästan 42 000 kronor – varje månad.
– Hon är en hårsmån från att vräkas, säger Lyxfällans expert Magnus Hedberg.

Tvåbarnsmamman Emma i Kungsbacka är en driven tjej som startade sitt företag redan 2011. Entreprenörsanda finns men hon har helt sammanblandat sin och företagets ekonomi. Hon har skatteskulder, betalningsanmärkningar och en massa lån.

Dessutom är det Emmas mamma som betalat hyran och bilen i flera månader.

Hur mycket har din mamma hjälp dig med, undrar till slut ”Lyxfällans” expert Magnus Hedberg.

– Nästan en halv miljon, säger Emma lugnt.

Vännen: ”Jag är orolig för Emma”

Kompisen Petronella är riktigt bekymrad över vännens kritiska sits, men Emma själv verkar inte helt ta in allvaret.

– Jag är orolig för Emma. Hon är bra på att bjuda in – lite för bra. Emma är driven och det är go i henne. Vill hon få något gjort då får hon det, men det är mycket som hon borde få gjort som hon inte gör. Hon är slarvig, det är bara att titta på alla parkeringsböterna, säger vännen.

KRASCH Johans 4-årige dog tragiskt – har nu miljonskuld

Lyxfällans expert Magnus Hedberg får en riktig härva att reda ut. Det blir minst sagt tydligt när budgettavlan åker fram.

Emma spenderar betydligt mer än hon drar in. För första gången i Lyxfällans historia är alla sedlar överkryssade – direkt från start.

– Den här tavlan är faktiskt sjuk när man ser den. Rödkryssat överallt. Det är första gången på mina elva år som det händer – att det är minus på inkomstsidan, säger Lyxfällans expert Magnus Hedberg.

Emmas ekonomi är helt i botten. Hon har minus på kontot från start.

Emma har minus på inkomstsidan, det gör att det bara blir överkryssade pengar på budgettavlan. Lyxfällans Magnus Hedberg har inte varit med om något liknande och under hela programmet kämpar han för att få Emma att förstå allvaret.

FOTO: Viaplay / Viafree / TV3

Han är bekymrad, Emmas problem är enorma och veckan som Lyxfällan är på plats är kort.

”Hårsmån från att bli vräkt”

Och frågan är om Emma ens tagit in hur knivigt läget är.

– Min viktigaste uppgift är att hon ska förstå vilken sits hon har satt sig i. Hon står här nu och är en hårsmån från att bli vräkt med två små barn, hon har betalningsanmärkningar, ett företag som är konkursmässigt och varit det länge om inte mamman hjälpt till – och hon står mest och rycker på axlarna.

Men det är en sak som inte stämmer. Emma säger att hon sliter hårt. När barnen, fem och sju år, är hos sin pappa jobbar hon häcken av sig. De veckorna kan hon vara på salongen från kvart i sex på morgonen till halv tolv på natten.

Gör vardagen lite enklare och mycket godare med upp till 925 kr rabatt på fyra kassar från HelloFresh! Använd koden HANT925

Emma är alltför snäll, har svårt att ta betalt och är slarvig med pappersarbetet. Hon har lån för 17 000 kronor i månaden och inget sparande.

Emma är alltför snäll, har svårt att ta betalt och är slarvig med pappersarbetet. Hon har lån för 17 000 kronor i månaden och inget sparande.

FOTO: Viaplay / Viafree / TV3

”Är sämst på att ta betalt”

Ändå går företaget dåligt.

– Jag är sämst på att ta betalt. Speciellt när det gäller behandlingar där priset baseras på tiden. Om kunden bokat en för kort tid för behandlingen drar jag över för att lämna dem fina. Trots att det är på dem att boka tillräckligt lång tid, säger hon.

Det sättet att jobba får det var slut på, konstaterar Magnus Hedberg krasst. Den första uppgiften hon får är att driva in 17 obetalda fakturor om totalt 40 000 kronor. De pengarna behöver Emma verkligen nu.

– Nu ska jag vara lite mer hård och inte så himla snäll, säger Emma och ler.

Går back – på varje behandling

Att ha koll på sina fakturor lönar sig. Pengarna från kunderna börjar rulla in, men det räcker inte. Även om Emma får in pengarna och jobbar hårt är priserna för lågt satta.

Magnus Hedberg håller en kort lektion i företagsekonomi och visar att Emma faktiskt går back på sina priser när materialkostnader, skatt, moms och lokalhyra är betald.

– Jag vet att jag är dålig på papper men jag visste inte att jag gick back med 50 kronor på varje behandling.

Ska företaget gå runt måste priserna höjas med 40 procent – eller kostnaderna minska. Att höja priserna så mycket blir svårt. Det blir lokalen som ryker.

Emma går 50 kronor minus – på alla behandlingar. Företagets lokalhyra är alldeles för hög.

Emma går 50 kronor minus – på alla behandlingar. Företagets lokalhyra är alldeles för hög.

FOTO: Viaplay / Viafree / TV3

Noll koll på avtalet

Men, Emma har som sagt inte alls koll på pappersarbetet. Det visar sig att hon skrivit på ett avtal som löper i sex år framåt. Hon kan säga upp hyresavtalet för lokalen först år 2026.

Har hon tur kan hyresvärden hitta en ny hyresgäst, men det ser svårt ut just nu.

– Hon har satt sig i en riktigt knivig sits. Ska vi undvika att hon går i personlig konkurs måste vi kapa kostnader på firman och då är det jätteviktigt att Emma får ett avslut på kontraktet, säger Magnus Hedberg.

Chockbeskedet till mamman efter missen

Dessutom har Magnus Hedberg ett chockbesked till den ensamstående mamman. Även den egna lägenheten är i farozonen eftersom Emma bommat en hyra i december.

Till sist betalades hyresavin – men Emma slarvade och använde fel OCR-nummer.

– Hon har blivit vräkt från sin lägenhet – och det tror jag faktiskt inte hon känner till.

Emma har missat en hyra och riskerar att vräkas, men tar situationen med ro.

Till sist ställer Magnus Hedberg Emma mot väggen, men svaret hon ger gör honom bara mer frustrerad.

FOTO: Viaplay / Viafree / TV3

Magnus Hedberg ställer Emma mot väggen:

– Vad har du för plan för dina barn? Du har en femåring och en sjuåring. Kniven är så hårt mot strupen. Vi måste rädda tak över huvudet för dig och dina två små barn.

Emma säger att hon hoppas få hjälp tillfälligt och kunna bo hos sina barns pappa om hon blir vräkt.

Det svaret gör Magnus Hedberg frustrerad:

– Det känns som ingenting biter på Emma.

Ännu fler skulder

Samtidigt visar det sig att skulderna hos Skatteverket är ännu högre än teamet på Lyxfällan först trodde. Hur det går för Emma kan du se på streamingtjänsterna Viaplay och Viafree.

Lyxfällan sänds på tisdagar 20.00 på Viaplay, Viafree och TV3.

LÄS OCKSÅ: Margret, 56, gav bort miljoner till släktingar – hittades död

LÄS OCKSÅ: La ut 85 000 kronor på att förminska brösten – då växte de tillbaka

FOTO: Viaplay / Viafree / TV3

SENASTE NYTT!