invasionen av ukraina

Två döda i explosion i Polen – kan vara ryska raketer

Joe Bidens svar på explosionerna i Polen

FOTO: TT
Två har dött i en explosion i Polen – ett par kilometer från Ukraina.
Orsaken är ännu inte bekräftad och de första rapporterna vittnade om ryska raketer.
I natt kommenterade Joe Biden händelsen.
Donald Trump tänker ställa upp i presidentvalet
0:32

Efter reklamen: Donald Trump tänker ställa upp i presidentvalet

(0:32)

Slå på ljud

Polens premiärminister Mateusz Morawieck har blixtinkallat till krismöte.

Enligt en källa till AP, som arbetar inom det amerikanska underrättelsetjänsten, ska raketerna kommit från Ryssland. Pentagon meddelar däremot att de inte har någon sådan information.

Under hela dagen har Ryssland skickat omkring 85 raketer över Ukraina, har ett flertal medier rapporterat. Stora delar av Ukraina har under dagen varit strömlöst, efter attackerna. Totalt ska sju miljoner människor sakna ström, enligt AP.

Raketattack i Polen

Den inträffade explosionen i Polen ska ha skett fem kilometer från den Ukrainska gränsen. Det är inte ännu bekräftat om det har ett samband med de ryska attackerna mot Ukraina.

På sociala medier cirkulerar bilder på en traktor som kan ha träffats. Det finns även uppgifter om att en explosionen skett i en spannmålstork.

Ryssland förnekar att de ligger bakom attacken. De kallar uppgifterna för en ”avsiktlig provokation”, enligt ryska nyhetsbyrån Ria.

”Brådskande kallat till möte …”

”Premiärminister Morawiecki har brådskande kallat till möte med kommittén för ministerrådet för nationell säkerhet och försvarsfrågor”, skriver Piotr Muller, premiärministerns talesperson, på Twitter.

– På grund av krisläget har premiärministern, i samråd med presidenten, kallats till mötet, säger talesperson Piotr Müller till den polska kanalen Radio Zet.

Åklagarmyndigheten, polismyndigheten och räddningstjänsten finns på plats där explosionen inträffat.

Får stöd av andra länder

Polen har fått stöd från flera andra länder. Från Estlands utrikesdepartement har man släppt ett uttalande att man är redo att försvara ”varje tum av Natoterritorium”.

”De senaste nyheterna från Polen är mycket oroande. Vi rådslår nära med Polen och andra allierade. Estland är redo att försvara varje tum av Natoterritorium. Vi är i full solidaritet med vår nära allierade Polen”, skriver utrikesdepartement på Twitter.

Även Ungern har kallat till krismöte. Premiärminister Viktor Orbán talesperson på skriver på Twitter att:

"Som svar på stopp i oljeöverföringen genom Druzhba-rörledningen och missilen som träffar territoriet i Polen, har premiärminister Viktor Orbán sammankallat Ungerns försvarsråd”.

Polen har varit medlemmar i NATO sedan 1999. Hur de kommer svara efter explosionerna och dödsfallen vet ännu ingen.

USA:s president Joe Biden befinner sig just nu på G20-mötet på Bali. Där mötte han journalister efter ett blixtinkallat krismöte med ledarna för Nato- och G7-länderna under onsdagsmorgonen, svensk tid.

Biden menar att det är osannolikt att roboten avfyrades från Ryssland.

– Det finns preliminär information som bestrider det. Jag vill inte säga det förrän vi har undersökt det fullt ut, säger han och fortsätter:

– Det är osannolikt utifrån raketens bana att den avfyrades från Ryssland, men vi får se.

Tidigt på onsdagsmorgonen säger amerikanska källor till nyhetsbyrån AP att roboten som slog ner i Polen avfyrats av Ukraina. Den var tänkt att skjuta ner en rysk raket, och var inte riktad mot Polen.

Foto: SOCIALA MEDIER

FRÅN FÖRSTASIDAN