TV4:s nya satsning får hård kritik – nu svarar kanalen: ”Skrämmande”

Lena Sundqvist och Erik Westberg
Exklusivt

TV4 och Cmore ska utbilda fler kvinnliga sportkommentatorer.
Men beslutet får hård kritik på sociala medier.
”Ska inte alla tävla på samma villkor och i samma utbildning?” skriver en person.

Sportkommentatorn Lena Sundqvist, 36, fick en fot in i branschen när Sveriges Radio lanserade ett projekt för att få in fler kvinnliga sportkommentatorer. Efter tiden på Radiosporten gick tåget till TV4 och 2015 blev hon historisk som första kvinna att kommentera SHL-hockey i tv.

Inför första matchen hade tidningar skrivit rubriker som ”I kväll skrivs historia - hon blir första kvinnan att kommentera SHL”. Lena Sundqvist kände pressen redan innan pucken släppts.

– Förutom den press jag satte mig på mig själv så var det det här också. Jag hade känslan av att det var ganska många som kollade på matchen för att det var jag som gjorde den och om jag ska vara ärlig så hade jag också känslan av att ganska många ville att jag skulle misslyckas. Så jag var så fruktansvärt nervös, har hon tidigare sagt till SHL.

Lena Sunqvist

Sportkommentatorn Lena Sundqvist kommenterar en hockeymatch i SHL.

Tommy Holl/TT

Hårda kritiken mot TV4: ”Börjar bli trött”

I dag är hon en av de mer rutinerade kommentatorerna och hoppas att liknande rubriker inte ska behöva vara nödvändiga i framtiden. Nu sjösätter TV4 och Cmore en egen utbildningssatsning för att få in fler kvinnliga sportkommentatorer.

– Ju mer uppblandat det blir, desto mindre machovärld kommer det vara, säger Lena Sunqvist till kanalen och får medhåll av den manliga sportkommentatorn Lasse Granqvist, 54.

– Det finns en utmaning och det är dags att vi också tar tag i den, säger han.

Men alla välkomnar inte den nya satsningen. På kanalens sociala medier riktar flera hård kritik mot utbildningen och tycker att det handlar om könskvotering och särbehandling.

”Könskvotering i fotboll är så tröttsam. Ska inte alla tävla på samma villkor och i samma utbildning?” skriver en person.

”Börjar bli trött på denna kvotering nu”, skriver en annan.

Niklas Wikegård och Lasse Granqvist.

Hockeyexperten Niklas Wikegård och sportkommentatorn Lasse Granqvist sitter och kollar hockey.

Mikael Fritzon/TT
KOLLAPS TV4-profilens kritik mot egna kanalen – sanningen om bilderna

TV4:s svar efter kritiken

TV4 håller inte med om kritiken. I ett mejl till Hänt skriver Erik Westberg, sportchef på TV4 och Cmore, att utbildningen handlar om att inspirera och få fler kvinnor att söka sig till yrket.

”Vi sitter på kunskapen och nu skapar vi förutsättningar för att på ett enkelt sätt få kvinnor att närma sig en yrkesroll som idag känns både svåråtkomlig och vissa fall skrämmande för framförallt kvinnor”, skriver Erik Westberg.

Enligt Erik Westberg är majoriteten som söker jobb på sportredaktioner män, även om man de senaste åren kunnat se en ökning bland kvinnliga sportjournalister. På ett område har det dock gapat tomt.

Kring just kommentatorer har det dock inte hänt mycket och det finns knappt en handfull kvinnliga kommentatorer inom TV-Sverige, vilket också medför att det saknats kvinnliga förebilder inom området för de unga tjejer som någon gång funderat på möjligheten att kommentera”.

Erik Westberg

Erik Westberg, sportchef på TV4 och Cmore, skriver att utbildningen handlar om att inspirera och få fler kvinnor att söka sig till yrket.

TV4

Beslutet delar folket: ”Jättebra satsning!”

Alla är inte fientligt inställda till utbildningsbeslutet och i kommentarsfälten på sociala medier syns även flertalet positiva röster.

”Jättebra satsning! Behövs definitivt fler kvinnliga kommentatorer, är viktigt med en mångfald av förebilder och perspektiv”, skriver en person.

”Orkar inte med alla män som kommenterar och uttrycker missnöje. Känner ni er hotade eller? Vi ska välja på kompetens säger ni, hur tycker ni det föll ut de första 100 åren? Det blev män. En del lysande, en del riktigt usla. Skärp er”, skriver en annan.

Erik Westberg kommer även med ett avslutande råd och avslöjar att det finns andra vägar att gå.

Det finns flera olika journalistutbildningar i Sverige dit alla är välkomna att söka sig till.

LÄS OCKSÅ: Hockeystjärnan Erik Karlssons stora förändring chockar USA

LÄS OCKSÅ: Fruns sorg efter hockeyspelaren Jimmy Hayes, 31, död

Foto: Tommy Holl/TT, Mikael Fritzon/TT, TV4

SENASTE NYTT!