sjukdomar

Tv-profilen Martin Kragh öppnar upp om cancern – berättar om kampen

Tv-profilen Martin Kragh öppnar upp om cancern – berättar om kampen: ”En dag i taget”

Foto: TV4, Sven Lindwall/Expressen/TT
Tv-profilen Martin Kragh berättar om kampen mot sjukdomen.
– Det är en dag i taget som gäller, säger han i TV4:s Efter Fem.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Träningsprofilen Elin Kjos har somnat in – blev 35 år gammal
0:50

Efter reklamen: Träningsprofilen Elin Kjos har somnat in – blev 35 år gammal

(0:50)

Slå på ljud

Martin Kragh, 42, har blivit ett ansikte med hela svenska folket.

Även om anledningen inte är den muntraste – så har Martin Kragh pedagogiskt förklarat Vladimir Putins anfallskrig i Ukraina för den svenska publiken.

42-åringen kan minst sagt sitt ämne. Han är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier, och författare till ett flertal böcker om Ryssland. Endast en månad efter det eskalerade krigsutbrottet lanserade Martin Kragh boken ”Det fallna imperiet: Ryssland och väst under Vladimir Putin”.

Boken gjorde succé som årets mest sålda fackbok. Att rysslandskännaren blivit ansiktet utåt som expert på kriget är högst förståeligt.

Fick cancerbesked

Men Martin Kragh burit på en tung börda. I en intervju med Dagens Industri avslöjar Kragh att han drabbats av cancer, något Hänt Nyheter tidigare har rapporterat om.

– Budskapet var att behandlingen som pågår våren ut skulle kräva all min energi, säger Martin Kragh till Dagens Industri och fortsätter:

– Jag har aldrig arbetat så mycket som jag gjorde under förra året. Så när jag vaknade upp efter jätteoperationen som tog åtta timmar frågade jag läkarna om jag kunde börja jobba i december, men de skakade på huvudet. Budskapet var att behandlingen som pågår våren ut skulle kräva all min energi, säger Martin Kragh till tidningen.

Sedan dess har Martin Kragh synts till allt mindre, av förståeliga skäl. Men nyligen dök han upp i TV4:s Efter Fem. I programmet fick vi en uppdatering om hans mående – och kamp mot sjukdomen.

”Det är en dag i taget som gäller”

Martin Kragh har drabbats av cancer i bukspottskörteln. Han berättar vidare om den tunga operationen.

– För min del handlade det om att absorbera informationen och förbereda mig för operationen. Operationen pågick i åtta timmar och hade ett stort team av läkare och andra specialister på plats. Det var en stor insats för att bokstavligen rädda mitt liv, säger Martin Kragh till Efter fem.

I programmet berättar Kragh att ju bättre han blir – ju mer jobb blir det.

– Det är en dag i taget som gäller, säger han och fortsätter:

– Jag läser så mycket jag orkar och försöker skriva så mycket jag kan. Men det är svårt. Det är lättare att försöka läsa och lyssna för tillfället, berättar Kragh.

Foto: TV4, Sven Lindwall/Expressen/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN