Tuva, 6 år, lämnades helt själv i poolen – fick panikattack: Hon har mardrömmar

Exklusivt

Tuva kan vara skärrad för livet efter att ha blivit lämnad ensam i poolen utan övervakning.

Foto: TT och PRIVAT
För Tuva, 6, skulle sommar vara fylld med bad och lek – men när hon var på simskola lämnades hon ensam i den stora bassängen i Vingåker.
Något som fick sexåringen att drabbas av en panikattack och nu vågar Tuva knappt gå nära vatten igen.
– Det har varit ett rent helskotta för oss. Tuva har varit jätteledsen, skärrad och drömmer mardrömmar. Hon vill inte längre bada, säger mamma Jenny Bredell, 28, till Hänt.

Videon kunde inte hittas

Allt började som en vanlig dag för Tuva, 6 år gammal. Tillsammans med sina vänner i förskolan skulle barnen besöka den lokala simanläggningen i Vingåker, i Södermanlands län. Men i den stora bassängen skulle Tuva lämnas ensam. En händelse som kan ha skärrat det sexåriga barnet för livet.

För Jenny Bredell, 28 år och Tuvas mamma var det en vanlig arbetsdag. Hon arbetar till vardags som SFI-lärare på vuxenskolan. Hon lär ut svenska till invandrare. Mitt under en lektion började mobilen ringa. Ett samtal som Jenny Bredell inte svarade på. Sedan ringde det igen. Tillslut kom det ett mejl som fick SFI-läraren Jenny Bredell avbryta sin lektion.

Tuva, 6 år, plaskar från bryggan. Fotografiet är taget innan händelsen vid simbassängen.

Foto: PRIVAT

”Hej Jenny! Har försökt komma i kontakt med dig för att informera om att Tuva blev panikslagen under simskolan mitt i en längd, Ingen simskollärare fanns i närheten så jag drog själv upp Tuva från bassängkanten.”

Ett meddelande Jenny beskriver på sin blogg gav henne en panik. Väl hemma efter skoldagen var sexåriga Tuva väldigt skärrad, förtvivlad och full i gråt.

TYSTAD Hoppade av Nordkorea – klagar på samma problem i USA

Hade utmanats av simläraren – men lämnats själv i bassängen

Vad som hade hänt var att Tuva, samt två av hennes andra vänner hade blivit utmanade att simma i den stora bassängen vid anläggningen. Efter ett skutt från trampolinen skulle de tre barnen simma till andra sidan av bassängen.

Enbart två av barnen klev upp från bassängkanten. Men ingen Tuva. Hon hade hamnat på efterkälken och lämnats helt själv i den stora bassängen, utan några puffar eller något som fick henne att flyta. Den manliga simskoleläraren hade vänt henne ryggen och försvunnit med Tuvas vänner.

Tuva, 6 år.

Foto: PRIVAT

– Tuva förlorade ögonkontakt med simtränaren. Hon såg hans kropp vända sig ifrån henne och hon hade inga simpuffar. Hon drabbades av panik, berättar mamma Jenny Bredell för Hänt.

Turligt nog: Det fanns en person med ögonen på Tuva

Men som tur är fanns det en förskolelärare i caféområdet till simanläggningen. Tuvas ordinarie lärare, men som var fullt påklädd. Trots att läraren var på andra sidan av badhuset upptäckte hon att sexåriga Tuva lämnats helt ensam mitt i den stora bassängen.

– Hon ser ju att det är ett barn kvar i poolen. Läraren springer fram till platsen och på något märkligt sätt så får hon Tuva lyckas simma in till kanten. Därifrån kan läraren dra upp henne, säger Jenny Bredell.

”Hon skriker, gråter och bara skakar. Hon vrålar i hela badhuset”

– När Tuva kommer upp från kanten börjar hon skrika. Hon var helt tyst i vattnet. Hon skriker, gråter och bara skakar. Hon vrålar i hela badhuset. Då kommer simläraren tillbaka och frågar lite nonchalant, med en svordom: ”vadfan står du och gråter över” till Tuva som drabbats, återberättar mamma Jenny.

När Tuva kom hem från förskolan var hon väldigt skärrad. Jenny Bredell berättar för Hänt att sexåringen drömmer mardrömmar om händelsen. En sommar som var tänkt vara fylld med lek, skoj och bad har blivit väldigt blekare.

Tuva, 6, och mamma Jenny, 28.

Foto: PRIVAT

Arbetar som SFI-lärare till vardags

Jenny Bredell som till vardags arbetar på vuxenskola som SFI-lärare. Hon har själv varit i kontakt med ansvariga på både simanläggningen och på förskolan. Men händelsen verkar inte ha varit rapporterad någonstans. Det finns ingen anmälan om att hennes dotter har blivit lämnad mitt ute i den stora bassängen.

Hela familjen samlad i soffan.

Foto: PRIVAT

– Ingenting hände efter. Det har gått så lång tid, men ingen olycksrapport är ifylld, det finns inga dokument det finns inget nedskrivet någonstans. Som jag har förstått det kände ingen förutom de inblandade till det händelsen. Kommunchefen flög ju i taket när han fick hör om händelsen av mig. Skolrektorn har jag däremot nästan trott varit död, för jag har inte fått tag i honom på en och en halv månad. Jag har både mejlat och ringt – och spelat in meddelanden. Det har dåligt i alla led, säger en kritisk Jenny Bredell till Hänt.

LÄS OCKSÅ: Möbeljätten IKEA i gigantisk spionskandal: ”Väldigt skadat rykte”

LÄS OCKSÅ: Mardrömmen: Pappa backade över tvååriga Alex

Foto: PRIVAT och Magnus Hallgren/DN/TT

SENASTE NYTT!