sjukvård

Trippelsmittan lamslår Sveriges sjukhus: ”Bekymmersamt inför jul”

Karolinska sjukhuset i Stockholm och Florence Eddyson Hägg, sjukhuschef på sjukhuset i Växjö.

FOTO: Henrik Montgomery TT/Region Kronoberg
En trippelsmitta lamslår flera sjukhus i Sverige.
Stor spridning av tre olika sjukdomar får fler svenskar än vanligt att söka vård och nu larmar sjukvårdspersonal om att man inte kan garantera patientsäkerheten.
– Vi har ingenstans att behandla dem, säger Kent Sandström på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vaccinmotståndare på sjukhus "Gör inte samma misstag som mig"
0:27

Efter reklamen: Vaccinmotståndare på sjukhus "Gör inte samma misstag som mig"

(0:27)

Slå på ljud

Spridningen av RS-virus, säsongsinfluensa och covid-19 gör att flera svenskar än normalt söker vård i nuläget – vilket har fått flera svenska sjukhus att gå upp i stabsläge. När de tre olika smittorna härjar samtidigt blir trycket på vården stort och flera svenska sjukhus har fått ställa in planerade operationer för att kunna ta emot alla akuta patienter.

– Det bildas köer som inte är förenligt med patientsäkerhet. Vi har ingenstans att behandla dem, säger Kent Sandström, biträdande avdelningschef på akutmottagningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå till Aftonbladet.

Oron inför julen: ”Bekymmersamt”

Kent Sandström är även orolig inför jul när vårdplatserna på sjukhuset minskas eftersom mer personal än vanligt är ledig.

– Personal har semester i jul, om det samtidigt kommer in många fler är det bekymmersamt, säger han.

Region Kronoberg har gått upp i stabsläge efter stor ökning av patienter i kombination av hög frånvaro bland personalen. De har också ställt in alla planerade operationer.

– I veckan har vi haft ett mycket stort inflöde av patienter på vår akutmottagning, av olika orsaker. Det är både vädret som ställer till det utifrån halkan med frakturer som följd, men också en ökning av olika virus som gett oss ett stort inflöde, säger Florence Eddyson Hägg, sjukhuschef på sjukhuset i Växjö.

Fördubbling av patienter: ”Syrgasen räcker inte till”

Tidigare har även Akademiska sjukhuset i Uppsala och Södersjukhuset i Stockholm gått upp i stabsläge på grund av det höga vårdtrycket.

Barnsjukvården kämpar med fortsatt stor spridning av RS-viruset. På Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg räcker inte rummen med syrgas till när antalet patienter nästan har fördubblats.

– Det blir väldigt trångt i utrymmena och vi har ingenstans att göra av barnen och föräldrarna när det blir så pass fullt. Rummen räcker inte till och rummen där det finns syrgasuttag räcker inte till, säger Sophia Hertram, vårdenhetschef för akutmottagning barn, till Göteborgs-Posten.

FOTO: Henrik Montgomery TT/Region Kronoberg

FRÅN FÖRSTASIDAN