sjukdomar

Trettonhelgen: Årets värsta dagar i vården – så gör du om du blir sjuk

Johan Bratt, fullt sjukhus.

FOTO: TT
Varje år under trettonhelgen är sjukvården tungt belastad.
På många sjukhus beskrivs dagarna som följer jul och nyår som de värsta dagarna på året.
Så vad ska man göra om man blir sjuk i helgen? Är det någon idé att söka vård?

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vaknar upp hög efter operation ”Sjukskötarna är så attraktiva”
0:36

Efter reklamen: Vaknar upp hög efter operation ”Sjukskötarna är så attraktiva”

(0:36)

Slå på ljud

Trettonhelgen beskrivs ofta som de värsta dagarna på året för sjukvården. Många har skjutit upp sina vårdbesök under jul och nyår eller har just kommit hem från en vinterresa, vilket ökar trycket under den första veckan på året.

I år väntas helgen bli extra tung på många sjukhus som redan är hårt belastade av RS-virus, influensa och covid-19, skriver SVT Nyheter.

Johan Bratt är chefsläkare i Region Stockholm och avråder alla att söka vård i onödan.

– Jag tycker man ska tänka två gånger innan man åker till en akutmottagning, risken är att man annars får vänta väldigt länge, säger Johan Bratt till SVT.

Läget på sjukhusen är ansträngt

Läget på flera sjuhus i landet är redan ansträngt när flera sjukdomar och virus slår hårt mot samhället. I Region Skåne har regionledningen uppmanat personer med lindriga besvär att inte söka sig till akutmottagningar under trettonhelgen.

I Värsta Götalandsregionen är det främst barnakuten i Göteborg som har det tufft. Under de senaste veckorna har cirka 280 personer sökt vård per dag. En siffra som vanligtvis ligger på cirka 170 personer, skriver Läkartidningen.

I nuläget är sjuhus i minst fyra regioner i förstärkningsläge, rapporterar TT. Det är steget innan katastrofläge, vilket kan leda till att planerade operationer kan skjutas upp.

– Trycket på vården är hårt i hela landet, säger Johan Bratt, chefsläkare i Region Stockholm, till SVT.

Han berättar att inför helgen har man i Region Stockholm förstärkt vården med 100 extra vårdplatser.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Vad ska man göra om man blir sjuk under trettonhelgen?

Chefsläkaren Johan Bratt berättar för SVT Nyheter hur man ska agera om man blir sjuk under trettonhelgen. Han berättar bland annat att det är viktigt att stanna hemma om man är sjuk i förkylning och feber. Samma gäller lindrigare magont och ryggsmärta. Är man osäker på sina symtom kan man alltid ringa 1177 och rådfråga.

Det finns dock scenarier där man alltid bör söka vård, enligt Johan Bratt.

– Dels kan det ju vara en allvarlig skada där man misstänker att man har brutit något till exempel. Det kan också vara om man får neurologiska symtom – det vill säga tecken på förlamning eller svårt att prata, säger Johan Bratt.

Vid allvarliga tillstånd ska man alltid ringa 112.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN