Trebarnsmamman Betty död bara timmar efter befarad panikattack

Stevie Stephens och Betty Gallivan

Betty Gallivan trodde hon hade en panikattack.
Men det var mycket värre – och timmar senare var hon död.
– Vi kom inrusande och fick höra att det var för sent, säger dottern Stevie Stephens.

Betty Gallivan, 53, var övertygad om att hon drabbats av en panikattack. Symtom som bröstsmärtor och andningssvårigheter stämde väl in på den intensiva rädslan, en rädsla hon upplevt så många gånger förr.

– Hon kämpade hela natten men ville inte åka in till sjukhuset på grund av corona, säger dottern Stevie Stephens, 22, till Walesonline.

Dagen efter ringde Betty 112 och fick en ambulans. Men den obehagliga känslan gav inte med sig, symtomen blev bara värre och när hon kom fram till sjukhuset blev hon snabbt sämre.

Betty Gallivan och Stevie Stephens

Betty Gallivan hade haft flera panikattacker i sitt liv. När hon upplevde bröstsmärtor och andningssvårigheter trodde hon att det var en panikattack. Men det visade sig vara något mycket värre och bara timmar senare var hon död.

Crowdfunder

”Fick höra att det var för sent”

Det som hon trodde var en panikattack, var i stället en blodpropp i lungorna och hon dog kort efteråt på sjukhuset i staden Llandough, Wales.

Stevie Stephens minns hur sjukhuset ringde och bad henne komma in så snabbt hon bara kunde.

– Vi kom inrusande och fick höra att det var för sent. De sa att de hade gjort vad de kunde, men medan min mamma röntgades hade hon gått från närvarande till död på bara några sekunder. De sa att de försökt återuppliva henne i nästan en timme.

TRAGIKEN Tvåbarnsmamman faller ner död mitt under videosamtalet

”Förlorat allt på bara några timmar”

I dödsregistret stod det att Betty Gallivan dött av lungemboli, något som Stevie och familjen aldrig hört talas om förut.

– Om vi hade vetat vad det var så hade vi kanske tagit henne till sjukhuset tidigare och kunnat stoppa det försämrade tillståndet. Lungemboli liknar en panikattack så mycket att vi inte tänkte på att det kunde vara något annat, säger dottern.

Trebarnsmamman och farmorn Betty Gallivan brann för familjen och jobbet som personlig assistent.

– Jag gick från att ha en frisk och glad mamma, som var älskad av alla som kände henne, till att ha förlorat allt på bara några timmar på grund av något som många inte har kunskap om.

Stevie Stephens

Dottern Stevie Stephens fick beskedet att mamma Betty inte hade lång tid kvar och rusade till sjukhuset. Nu vill hon öka kunskapen kring lungemboli så att andra kan upptäcka det innan det är för sent.

Facebook

Simmar tio mil på 30 dagar

Betty Gallivan dog i september förra året. Dottern Stevie Stephens har nu startat en insamling i välgörenhetssyfte och öka kunskapen om lungemboli.

”Jag kommer att simma tio mil på 30 dagar för att samla in pengar till den här välgörenheten eftersom deras arbete är extremt viktigt”, skriver hon på Crowdfunder.

LÄS OCKSÅ: Brogan fick diagnosen långtidscovid – visade sig vara lungcancer

LÄS OCKSÅ: Marie, 44, har förlorat båda sönerna och deras pappa i samma sjukdom

Foto: Crowdfunder, Facebook