Tonfisken från Subway DNA-testades – två kvinnor stämde företaget

DNA-test visar vad som finns i Subway-smörgåsen.

Vad är egentligen Subways tonfisk-röra gjord av?

Foto: TT
Någonsin undrat vad din Subway-smörgås egentligen är gjord av?
Det gjorde också New York Times, som lät DNA-testa tonfisk-mackan.
Akta dig. Svaret kan få dig att sätta i halsen.

Två kvinnor i Kalifornien har gemensamt stämt smörgåsjätten Subway över innehållet i deras tonfisk-macka. Stämningsanmälan som lämnades i januari beskriver hur tonfisksmörgåsen inte innehåller någon tonfisk. Alls.

Enligt anmälan hade kvinnorna låtit tonfiskröran i smörgåsen från Subway genomgå flertalet oberoende tester. Allt visade på att smörgåsjättens marknadsföring sjöng falskt – röran innehöll ingen tonfisk, rapporterar New York Post.

Händelsen gjorde att New York Times blev nyfikna. På tre olika platser runtom i Los Angeles samlade tidningens journalister in smörgåsar som var märkta med tonfisk. Efter att journalisterna fryst ner vad som påstått vara tonfisk, skickade tidningens journalister in röran till ett DNA-labb. Sen fick journalisterna bara vänta på napp och resultatet från labbet. Det skulle visa sig vara en riktig baddare.

DNA-labbet ville först inte hjälpa labbet – de ville inte göra smörgåsjätten arg

DNA-labbet var först tveksamma att hjälpa tidningen undersöka rörans egentliga innehåll. DNA-labbet ville inte förnärma smörgåsjätten, vars serveringsställen finns över hela världen. Men efter lite övertalning lyckades New York Times journalister få DNA-labbet med på tonerna – och testet kunde genomföras.

Tidningen betalade DNA-labbet cirka 4 250 svenska kronor för att genomföra testningen av tonfiskröran. DNA-labbet specialiserar sig på fisk-gener och genomförde ett polymeraskedjereaktion för att utröna dess härkomst. Förkortat heter testet PCR.

Labbet undersökte om tonfiskröran kunde komma från någon av de fem stora tonfiskarterna. Hela test-processen hos labbet tog ungefär en månad att genomföra. Men som alla vet är tålamod en fiskares bästa vän.

En tonfisk-smörgås från Subway.

Foto: Jrg Carstensen

Visade sig vara ett riktigt bottennapp – för Subway i USA

DNA-testet av tonfisken visade på ett riktigt bottennapp för Subway i USA.

”Ingen tonfisk-DNA kunde upphittas hos de testade exemplaren. Därav kan vi konstatera att inget av de testade exemplaren var tonfisk”, skriver DNA-labbet i sitt resultat. De fortsätter och meddelar att även rörans härkomst är oklar. ”Av den anledningen, kan vi inte identifiera vilken art det är”.

"Vi inte identifiera vilken art det är", skriver DNA-labbet.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

”Gick inte att utröna om det var tonfisk från första början”

Till New York Post uttalar Subways PR-ansvarige Lorri Christou. Hon menar att New York Times DNA-test inte görs enligt godkänd metod.

– DNA-testning är helt enkelt inte ett pålitligt sätt att identifiera proteiner, som Subway's tonfisk, som kokades innan den testades, säger hon till tidningen.

Något som fått DNA-labbet att reagera. En talesperson för labbet uttalade sig till New York Times om Subwyas svar.

– För det första, tonfiskröran var såpass processad att det inte gick att utröna huruvida det kom från tonfisk från första början. För det andra så testade vi något som inte visade sig alls vara tonfisk, säger talespersonen för DNA-labbet till New York Times.

LÄS OCKSÅ: Barn som äter veganskt blir flera centimeter kortare

LÄS OCKSÅ: Brottsligheten i världen minskar – MEN Sverige sticker ut på listan

Foto: Jrg Carstensen, G?ran Billeson, Hanne & Jens Eriksen

Senaste nytt